Šest znakova koji pokazuju da niste povezani sa sobom samim

by | 13 siječnja, 2023
povezanost sa sobom

Povratak na posao nakon blagdana (ili još gore, ako godišnji uopće niste imali), tmuran i hladan siječanj i općenito osjećaj da vam ništa ne ide od ruke definitivno dovodi do stanja u kojem se osjećate izbezumljeno, nemoćno i jadno.

Sve te stvari su sasvim u redu i ne morate brinuti. Normalno je imati trenutke u kojima se ne osjećate dobro iako je ponekad teško shvatiti zašto točno je to tako. Stručnjaci vode da bi jedan od razloga mogao biti taj da se osjećate nepovezani sami sa sobom.

Naš najvažniji odnos jest odnos sa samim sobom, pa kad naši umovi i tijela nisu u redu, to može izazvati duboko ukorijenjenu tjeskobu i stres. Ipak, u svijetu koji se tako brzo okreće oko nas, postaje sve češće podsvjesno odvajanje od našeg uma, tijela i duše. Sve vaše misli, osjećaji, uvjerenja i stavovi, u kombinaciji s razinom svijesti, utječu na naše fizičko i mentalno funkcioniranje. Ako se ova veza izgubi ili je neuravnotežena, samo je pitanje vremena kada će se pojaviti problemi.

Prema terapeutkinji i trenerici Bobbi Banks, ovakav osjećaj često može dosegnuti do duboko ukorijenjenih neriješenih emocija i bolnih iskustava, a to znači da pomaže blokirati neke traumatične ili bolne događaje koje ste proživjeli. Tada upadate u začarni krug gdje zapravo gubite vezu sa svojim pravim ja.

Stručnjakinja ističe da postoji šest znakova prema kojima možete prepoznati ovo stanje:

  • Osjećate se preopterećeno i baš ste “ni za što”
  • Osjećate nedostatak smisla ili svrhe
  • Osjećate se odvojeno od svih ostalih
  • Borite se s izražavanjem svojih osjećaja i samim umom
  • Imate osjećaj praznine unutar sebe
  • U stalnoj ste borbi sa svojim umom i razmišljanjima.

Kako se ponovno povezati sa sobom?

Uvedite prakse koje će vam ublažiti napetost, poput vođenja dnevnika koji vam može povećati svijest o mislima. Razmislite o meditaciji i dubokom disanju, ali se i prepustite osjećaju kojeg imate bez opiranja.

S vremenom se stvari moraju početi popravljati, ako vi radite na njima. Danas postoje brojne knjige i aplikacije kao dio self pomoći koja je uvijek dobrodošla, ali svakako imajte na umu da to nije zamjena za stručnu pomoć. Nju potražie ako smatrate da treba i da se stvari ne rješavaju kako bi trebale.

Isto tako, stručnjakinja ističe da: “Biti emocionalno nedostupan obično znači da osoba možda nije otvorena za razgovor i dijeljenje svojih osjećaja ili jednostavno ne zna kako to učiniti. Ali u nekim prilikama to također može značiti da osoba koristi svoj puni emocionalni pojas kako bi se nosila s vlastitim osjećajima ili okolnostima, tako da možda neće imati dovoljno da se nužno prilagodi drugoj osobi.⁣⁣⁣”

Foto: Instagram,  Maria Korneeva iStock/Getty Images Plus via Getty Images