Šest dobrih razloga da što češće jedete mrkvu

by | 19 veljače, 2014

Mrkva se s razlogom smatra superhranom. Najčešće se o njoj govori kao o odličnoj namirnici za plodnost, te poboljšanje kvalitete i kvantitete sperme. No, to svakako nisu jedini dobri razlozi da mrvku obavezno uključite u prehranu. Donosimo vam šest dobrih razloga zbog kojih bi mrkva trebala postati vaše najdraže povrće.

Starenje
Mrkva se smatra svojevrsnom anti-ageing namirnicom, jer je bogata beta karotenom, antioksidansom koji se bori protiv slobodnih radikala.

Ljepota
Mrkve su bogate antioksidansima i vitaminom A, nutritijentima važnim za zdravu kožu, kosu i nokte.

Kardiovaskularne bolesti
Mrkva se sastoji od beta karotena, alfa karotena i luteina – antioksidansa koji se bore protiv kolesterola.

Dentalno zadravlje
Jedenje mrkve poboljšava zdravlje zuba. Mrkva uklanja plak, a griženje mrkve potiče proizvodnju pljuvačke, te na taj način uravnotežuje razinu kiseline koja se bori protiv bakterija.

Zdravlje jetre
Mrkva se smatra detoksikacijskom namirnicom, jer čisti jetru. Pomaže u smanjenju proizvodnje žuči, te skladištenja masnoća u jetri.

Sprječava infekciju
Svježa ili kuhana mrkva primjenjuje se na rane i posjekotine, jer ima antiseptički učinak.

Izvor:ljepota.ba