Sementa Rajhard otkrila nam je sve o izazovima i prvim danima majčinstva tijekom pandemije

by | 11 svibnja, 2020

Kad postanemo roditelji život se mijenja iz temelja. Čak i ako niste to planirali, prioriteti se poslože potpuno drugačije, a vaše srce počne kucati za još jednu osobu.

No ako ste trudnica i ako se vaše dijete rodilo upravo u vrijeme pandemije virusa COVID-19, pod potpuno drukčijim uvjetima na koje smo inače navikli, to može znatno otežati situaciju. Sve što u toj situaciji možete napraviti je zadržati pozitivan duh i hrabrost uz koju ćete uspjeti prebroditi ovaj izazovan period. Upravo tako postupila je i domaća glumica Sementa Rajhard koja je sredinom travnja postala mama i unatoč strahovima koje je imala, sada uživa koliko može u vremenu sa svojom djevojčicom Stellom.

Nedavno si postala mama, i to u cijelom ovom kaosu s virusom i potresima. Kako se osjećaš?

Sad kad je sve gotovo i kad sam doma s malenom, osjećam se super i opušteno. Upoznajemo se, osluškujemo njezine potrebe i provodimo predivno vrijeme zajedno.

Jesu li ti otežani prvi pregledi?

U sedmom mjesecu trudnoće zavladala je pandemija, zaraženih je bilo svuda oko nas, a ja sam se eto, u toj situaciji morala sabrati, moliti se da se moji najbliži ne zaraze. Da ostanu zdravi radi sebe i radi nas. Nije bilo lako, ali smo bili ustrajni u karanteni svi zajedno. Pregledi su tada bili sve češći; išla sam propusnicama na preglede u Zagreb iz Zagorja. Kad bi nam policija pregledavala propusnice, razmišljala sam si kako će to izgledati prilikom trudova kad ćemo što prije morati u bolnicu; koliko će to trajati, hoću li stići, a onda u svemu tome i potres. Bilo je stresno vrijeme koje nam ostavlja posljedice, no Bog nas čuva, i sve smo prošli i zdravi smo i doma smo. To mi je najvažnije.

Dolazi li ti uopće patronažna sestra u ovoj situaciji?

Patronažna mi dolazi, naravno, i to mi je vrlo važno. Medicinsko osoblje je toliko profesionalno da smo im dužni za dva života. Kako i u bolnici tijekom poroda tako i sada, za preglede malene, doista su posebni i hvala im što su profesionalci u doba najveće pandemije virusa.

Strahuješ li za budućnost s obzirom na to da ne znamo koliko će dugo trajati mjere i kako će izgledati ekonomska kriza?

Svakako se svaki dan pitamo kako ćemo; na koji način zadržati posao, poslovati s firmom i djelatnicima. Čekamo još uvijek da stožer odobri javna okupljanja do 50 i više ljudi. Tvrtka moje obitelji koju vodim je Zabavni park Rajhard eventi koji posjećuje razne manifestacije i događanja u Hrvatskoj, nažalost, nas su mjere među prvima pogodile, zatvorile, i nismo u mogućnosti poslovati još uvijek. Svakim danom prolazimo strategije gdje će biti prva montaža, na koji način zaštititi djelatnike i posjetitelje, a i same sebe. Razmišljamo o radu i poslovanju, a isto tako želimo zaštiti i sebe. Nikako se ne bi trebalo ići glavom bez obzira u ovo vrijeme, čekamo odluke nadležnih koji najbolje znaju kad je pravo vrijeme, kako bi bili sigurni i mirni za nastavak rada. Vanja ima građevinsku tvrtku koja posluje više od 45 godina i također je u ovo vrijeme pogođena mjerama, te i na tom polju treba posložiti smjernice kako ljudi ne bi dobili otkaz već radili i dobili plaću. Svi naši djelatnici su s nama od samih početaka, doslovno smo kao obitelj, brinemo za njih, tako da je borba i teško je, no uspjet ćemo kao zajednica, vjerujem u to.

Kako ti izgleda dan s bebom sada?

Moj dan je doista najljepše ispunjen. Moja princeza je moja najveća i najljepša prijateljica. Obje smo doma i čekamo tatu da nam dođe s posla… Pokušavamo uhvatiti lijep dan i biti na zraku ispred kuće. Za sada je faza papanja i spavanja. Dok ona spava trebala bi i ja, tako kažu, no taj ritam nisam još uhvatila, dok ona spava ja pokušam odraditi stvari koje ne stignem uz nju u danu. Slušamo pjesmice, obožava glazbu i to nas jako veseli. Pjevam joj uspavanke i zaljubim se u svaki njezin novi pokret i zvuk koji napravi. Stalno je fotkamo i šaljemo fotke našima. I Vanjini i moji su nam na raspolaganju, vole i žele pomagati i hvala im na tome. To nam jako puno znači. Za sada smo ona i ja vezane 24 sata, i to mi odgovara, nekako me hvata panika kad razmišljam o tome da ću kroz pola godine ići nešto odraditi u firmu ili snimati i da ću biti udaljenija od nje, vjerujete mi, taj tupi osjećaj doživite tek kad dobijete dijete, no i to se mora proći, a do tada sam kao mama vuk koja čuva svoju malu vučicu.

Koja je najpozitivnija stvar koju si izvukla iz cijele priče sada?

Najpozitivnija stvar iz svega ovoga je definitivno ona, Stella.

Što bi poručila mamama koje su u istoj situaciji kao i ti sada, s malom bebom u aktualnoj situaciji?

Mamice buduće, ima i mojih prijateljica među njima s kojima sam u mislima, čuvajte se. Zatvorite se u svoje domove i čekajte termin. Sve će se odigrati onako kako je planirano. Pomolite se i vjerujte u dobro. Uskoro ćete s bebicom uživati i sve će ovo biti iza vas. Naša djeca imat će vrlo dobru priču jednoga dana za ispričati.