Seks za vrijeme mjesečnice – je li siguran i kako ga prakticirati?

by | 16 listopada, 2020

Seks je aktivnost koja će vas zbližiti ne samo s partnerom, već s vlastitim tijelom, osjećajima i željama. Seks za vrijeme menstruacije nije ništa drukčiji od toga.

Iako nekima tabu, seks za vrijeme menstruacije posve je normalan stvar i prakticira ga više od 50 posto seksualno aktivnih žena. Stručnjaci poručuju kako ne postoje zdravstveni razlozi zbog kojih biste trebali izbjegavati seks za vrijeme menstruacije niti bilo kakve opasnosti u odnosu na seks drugim danima u mjesecu. Jedina stvar koje se može dogoditi jest to da vam se seks za vrijeme mjesečnice ne svidi. No to ne možete znati dok ne probate. Sve su žene drugačije. Neke od njih ne žele dodire za vrijeme bolnih menstruacija, a nekima seksualni odnos smanjuje te bolove.

Seks za vrijeme menstruacije i trudnoća

Iako su šance manje nego drugih dana u mjesecu, seks za vrijeme menstruacije može rezultirati trudnoćom, stoga je zaštita obavezna. Šanse za trudnoću ovise o dužini ženinog ciklusa i, naravno, plodnim danima. Niti jedno tijelo nije isto niti isto “programirano”, stoga su šanse za trudnoću svima različite. Isto tako, ne smijemo zaboraviti činjenicu da spermiji mogu preživjeti u tijelu nekoliko dana, što dodatno povećava te šanse.

Savjeti za prvi seks tijekom menstruacije

Ako još uvijek niste probali seks tijekom menstruacije, vjerojatno će vas zanimati neke od sljedećih stvari. Prvo pitanje koje si mnogi postavljaju u toj situaciji je kako napraviti što manje nereda. Rješenje je staviti tamniji ili stari ručnik preko plahti ili imati seks pod tušem. Ako razmišljate o seksu tijekom menstruacije, a ne znate kako to predložiti partneru, jednostavno budite otvoreni. Priču možete pokrenuti tako da ga/je pitate želi li uvesti nešto novo u vaš seksualni život te naposljetku pitati što misli o seksu za vrijeme menstruacije. Najbitnije je da obje strane to žele te da je svima ugodno. Ne zaboravite na poze i ugodnost. Neke vam poze možda neće odgovarati pa ćete morati pripaziti i na to. Najbolje bi bilo početi s misionarskom pozom.

Pogodnosti seksa za vrijeme menstruacije

Seks za vrijeme mjesečnice može umanjiti menstrualne bolove te smanjiti trajanje menstruacije. Isto tako, seks za vrijeme menstruacije obogaćen je prirodnim lubrikantom, mnogim ženama pruža drukčiju vrstu ugode te, naposljetku, doprinosi povezivanju s partnerom ili partnericom na nekoj višoj razini. Stigma oko seksa za vrijeme “onih dana u mjesecu” polako nestaje, a o menstruaciji se sve više i otvorenije govori. Ona postaje snažno obilježje žene i način na koji slavimo žensku snagu, prilagodljivost i samu njezinu prirodu. Stoga, ako želite istražiti svoje tijelo i sve njegove faze, seks za vrijeme mjesečnice jedan je od načina na koje to možete učiniti.

Foto: Jan Zhukov/Unsplash