Sedam zlatnih pravila zdravog života

by | 22 ožujka, 2013

Fizička aktivnost, održavanje tjelesne težine i nizak udio kolesterola su neka od jednostavnih pravila koja, ukoliko ih se pridržavate, mogu spriječiti nastanak raka i bolesti srca, otkrila je nova studija “American Heart Association”.

Ukoliko se pridržavate najmanje šest pravila zdravog života, možete smanjiti rizik oboljenja od raka za čak 51 posto. Znanstvenici dodaju da nikada nije kasno da usvojite zdrave životne navike.

Sedam zlatnih pravila zdravog života su fizička aktivnost, održavanje tjelesne težine, zdrava prehrana, održavanje kolesterola, kontrola krvnog tlaka, šećera i prestanak pušenja.

“Ovo istraživanje pomaže da upozorimo ljude na ono što je važno da bi zaštitili zdravlje i smanjili mogućnost oboljenja od kroničnih bolesti”, rekla je Laura Rasmussen-Torvik.

Rezultati istraživanja pokazali su da pridržavanje šest od sedam pravila smanjuje rizik oboljenja za 51 posto, pridržavanje samo četiri pravila smanjuje rizik za 33, a pridržavanje samo jednog ili dva pravila taj rizik umanjuje za 21 posto.

Izvor: blicžena.rs