SEDAM JOGA VJEŽBI za prste koje pomažu održati organizam zdravim i vitalnim

by | 28 veljače, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Davno se u Indiji pojavila zanimljiva tehnika – tzv. ljekovite mudre, ili joga za prste. Kao što je poznato, na dlanovima postoji puno točaka povezanih s određenim dijelovima tijela.

Mudre su pozicije šaka, za koje se kaže da utječu na energiju vašeg fizičkog, emocionalnog i duhovnog tijela. Radeći mudre, laganu gimnastiku rukama, stvaramo dodatnu energiju, održavamo organizam i popravljamo zdravlje unutrašnjih organa.

Mudre možete raditi sjedeći, stojeći ili ležeći, bilo gdje, i kad god vam to okolnosti dopuštaju, čak i dok gledate televiziju, pa i u društvu, na plaži ili tijekom šetnje.

Predstavljamo vam nekoliko korisnih mudri pomoću kojih ćete se osloboditi stresa, umora i iscrpljenosti, poboljšati metabolizam, funkciju mozga, imunitet, normalizirati rad organa za probavu te smanjiti tjelesnu težinu.

Sve što je potrebno jest staviti prste u određeni položaj i zadržavati ih u takvom položaju nekoliko minuta. Mudre možete ponavljati kad god poželite tijekom dana.

Mudre za zdravlje organizma:

Mudra „Znanje“

Kažiprste spojite s palčevima (vrhove prstiju), a ostale izravnajte, ali ih nemojte naprezati. Ova mudra pomaže smirivanju, opuštanju, poboljšava rad mozga, stimulira hipofizu i pomaže pri izbacivanju nepotrebnih misli iz glave.

Mudra „Vjetar“

Savijte kažiprste i oslonite se na palčeve (palčevima održite stisnute kažiprste). Ostale prste ispružite. Ova mudra korisna je za one koji imaju bolesti dišnog sustava i probavnog sustava, te pomaže kod depresivnih stanja.

Mudra „Zemlja“

Vjenčani prst i palac obje ruke čvrsto spojite na vrhovima. Ostale prste izravnajte. Mudra se preporučuje kod preopterećenja organizma, fizičkog umora i stresa. Može povećati životnu snagu, očisti kožu i poboljšava tjelesnu funkcionalnost.

Mudra „Vatra“

Palac i vjenčani prst spojite tako što ćete palcem prekriti nokat na vjenčanom prstu, ostale prste ispravite. Kod sustavnog provođenja poboljšava se metabolizam, smanjuje se težina. Organizam se vraća u optimalno stanje ravnoteže.

Mudra „Nebo“

Srednje prste obje ruke savijte, a palčevima dodirnite njihove sredine. Ova mudra smiruje živce i pomaže kod ušnih bolesti.

Mudra „Život“

Spojite mali prst i palac laganim pritiskom, a ostale prste slobodno ispružite. Mudra pomaže očuvanju oštrine vida, korisna je kod umora i iscrpljenosti.

Mudra „Voda“

Spojite zajedno vrhove palčeva, srednjih i vjenčanih prstiju obje ruke. Kažiprst i mali prst ispravite. To je mudra energije, omogućava čišćenje organizma i održavanje ravnoteže, kao i jačanje imunološkog sustava.

Najbolji rezultati postižu se jednokratnim izvođenjem od 45 minuta, ali, ako za to nemate vremena ili strpljenja, mudre možete raditi i po pet, 10 ili 15 minuta, više puta dnevno, do ukupnog trajanja od 45 minuta.

Mudre su pozicije šaka, za koje se kaže da utječu na energiju vašeg fizičkog, emocionalnog, i duhovnog tijela. Radeći mudre, laganu gimnastiku rukama, stvaramo dodatnu energiju, održavamo organizam, i popravljamo zdravlje unutrašnjih organa. Mudre možete raditi sjedeći, stojeći ili ležeći, bilo gdje, i kad god vam to okolnosti dopuštaju, čak i dok gledate televiziju, pa i u društvu, na plaži ili tijekom šetnje.