Saznajte što boja vašeg jezika govori o vašem zdravlju i kada se obratiti stručnoj osobi

by | 19 studenoga, 2020

Ako ste ikad ugovorili pregled kod liječnika ili liječnice tradicionalne kineske medicine, velika je vjerojatnost da su vas isti tražili da otvorite usta te isplazite jezik kako bi ga pregledali.

Pregled boje i strukture jezika uobičajena je praksa u drevnoj istočnjačkoj filozofiji liječenja. Stručnjakinja akupunkture Paige Bourassa za MBG podcast izjavila je kako je prošla kroz niz predavanja o dijagnozama jezika. Ispostavlja se da je jezik vrlo moćno oruđe kada je u pitanju čovjekovo zdravlje. Zdrav jezični mišić uglavnom je ružičaste boje, vlažan te pomalo sjajan. S druge strane, blijed te jezik s mrljama različitih tonova i boja označava probleme sa zdravljem.

Na koji način jezik govori o našem zdravlju?

Iako mnogim Zapadnjacima može zvučati čudno, “iščitavanje jezika” istočnjački je koncept star stoljećima. Iako kod nas nije u potpunosti prihvaćen, postoje znanstvena istraživanja koja su dokazala njegovu učinkovitost. Iz istočnjačke perspektive, oblik, kvaliteta, tekstura, boja i pokrov jezika mogu ukazati na probleme s bilo kojim dijelom tijela. “Jezik je jedini mišić koji možemo vidjeti bez kože, što liječnicima daje uvid u razne stvari poput razine energije u tijelu pacijenta ili razine krvnih stanica.”, rekla je Bourassa u podcastu. Prema tim drevnim učenjima, jezik je jedna mapa čiji dijelovi ukazuju na određene dijelove čovjekovog tijela. Postoje dijelovi jezika koji predstavljaju srce, crijeva, slezenu, bubrege itd. “Možete vidjeti sve te organe na jeziku te dati dijagnozu na temelju boje i izgleda tog dijela jezika”, napominje Bourassa.

Šo znači imati bijel jezik?

Iako jezik može imati razne diskoloracije, Bourassa se u ovoj emisiji bavila bijelim jezikom. Naime, bijel te pepeljast jezik ukazuje na probleme s cirkulacijom. Baš kao što slabokrvne osobe problijede u licu, isto se može primijetiti i na njihovom jeziku. “Nasuprot tome, postoji mogućnost ljubičastog ili tamno obojenog jezika, koji ukazuje na drukčije probleme, poput reumatoidnog artritisa.

Bourassa napominje kako istočnjački liječnici nikada ne tvrde sa stopostotnom sigurnošću da netko zbog bijelog jezika ima problem sa slabokrvnošću, no ako na to ukazuju i drugi simptomi poput manjka energije, hladnih ruku ili problema s probavom, velika je vjerojatnost da je upravo to u pitanju. Bourassa napominje da je svačiji jezik drukčiji te da ga nikako ne trebate uspoređivati s drugima. No ako primijetite drastične razlike u boji, odnosno ako vam je jezik bijele do pepeljaste boje ili ljubičaste do plave – obratite se stručnoj osobi.

Foto: Anna Shvets/Pexels