Savršena torta od palačinki za sve početnike

by | 13 ožujka, 2016
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Torte brojnim početnicima u kuhinji izazivaju prave muke prilikom prvih pokušaja u svladavanju recepta, i baš zato je najjednostavnija torta od palačinki idealno rješenje.

Torta od palačinki punjena bademima i obogaćena vrhnjem zadovoljit će sve sladokusce, a priznat ćete s palačinkama je teško pogriješiti.

Sastojci za palačinke:
– 5 jaja, odvojeno žumanjci i bjelanjci
– 50 g šećera
– 50 g brašna
– 175 ml mlijeka
– 50 g rastopljenog maslaca, pola u smjesu, pola je za premazivanje tave
– 1/2 žličice praška za pecivo
– prstohvat soli za snijeg od bjelanjaka

Sastojci za punjenje:
– 3 jaja, odvojeno žumanjci i bjelanjci
– 25 g šećera u prahu
– 1/2 žličice vanilin šećera
– naribana korica jednog limuna
– 115 g mljevenih badema 

Za premaz:
– oko 150 ml kiselog vrhnja

Priprema palačinki:
Posebno izmiksati snijeg od bjelanjaka, žumanjke pjenasto izmiksati sa šećerom, dodati mlijeko, brašno, otopljeni maslac i na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.

Od ove smjese ispeći četiri debele palačinke na umjerenoj vatri u tavi promjera kalupa za tortu u koji ćete poslije sve složiti, premazanoj otopljenim maslacem.

Priprema punjenja:
Postupak s jajima isti je kao i kod smjese za palačinke, bjelanjci odvojeno, žumanjke pjenasto izmiksati sa šećerom, dodati limunovu koricu, lagano umiješati snijeg od bjelanjaka i na kraju lagano umiješati mljevene bademe. Ovdje otkrijte najjednostavniji recept za palačinke mekane kao duša.

Završno slaganje torte:
U kalup za tortu, najbolje obložen papirom za pečenje, staviti jednu palačinku, premazati trećinom punjenja, i tako još dva puta, zadnju palačinku premazati kiselim vrhnjem i na 200 °C peći 20-25 minuta, poslužiti posipano šećerom u prahu.