Savaren s jagodama

by | 23 siječnja, 2013

  • 250 g glatkog brašna
  • 1 dl mlijeka
  • 1/2 kocke svježeg kvasca
  • 100 g maslaca
  • 2 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • 1 žličica ribane korice limuna
  • 3 jaja

Za sirup:

  • 2,5 dl vode
  • 150 g šećera
  • 2 žlice ruma

Za dekoraciju:

  • 2 dl slatkog vrhnja
  • 200 g jagoda
  • 50 g čokolade

Priprema:

1. U manjoj posudi pomiješati mlako mlijeko, 1/2 žlice šećera, žličicu brašna i svjež kvasac. Dobro izmutiti da ne bi bilo grudica i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudu za miksanje staviti brašno, dodati nadošao kvasac, preostali šećer, otopljeni maslac, malo soli i ribanu koricu limuna pa dobro izmutiti mikserom. Na kraju dodati jaja i još malo mutiti dok se ne dobije kompaktna smjesa.
3. Pripremljenu smjesu pokriti suhom krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
4. Kalup za kuglof premazati maslacom i posuti brašnom. Potom u njega do pola uliti pripremljenu smesu i ostaviti da odstoji 15 minuta. kako bi tijesto nadošlo.
5. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni. Zatim prekriti folijom i nastaviti s pečenjem dok se ravnomjerno ne ispeče.
6. Dok se kolač peče, pripremiti sirup: ušpinati šećer i vodu pa dodati malo ruma.
7. Pečeni kolač izvaditi iz pećnice, ostaviti da se ohladi te ga preliti toplim sirupom.
8. Kada se kuglof dobro natopi, izvrnuti ga iz kalupa.
9. Čokoladu otopiti s malo slatkog vrhnja pa u nju umakati jagode za dekoraciju.
10. Šlagom od slatkog vrhnja ukrasiti kuglof, a u sredinu ubaciti jagode.

Izvor: Dobra hrana