


Sastojci:
- 100 g šećera u prahu
- 200 g šećera
- 3 žlice brašna
- 4 jaja
- 1 vrećica vanilin šećera
- 2 žlice mljevenih badema
- 125 g džema od ribiza
- 125 g maslaca
- 250 g pudinga od čokolade
- 150 g marcipana
- nekoliko kapi zelene i žute prehrambene boje
Priprema:
1. Bjelanjke razdvojiti od žumanjaka. U odgovarajućoj posudi od bjelanjaka umutiti čvrst snijeg, te dodati šećer muteći cijelo vrijeme.
2. U snijeg od bjelanjaka dodati žumanjke, brašno i bademe, pa polako promiješati.
3. Tepsiju veličine 32×38 cm prekriti papirom za pečenje, uliti pripremljenu smjesu i peći u zagrijanoj pećnici 15 minuta na 200 °C. Pečeni biskvit ostaviti da se ohladi, pa prerezati uzdužno na tri dijela.
4. Maslac pjenasto umutiti, te dodati puding. Marcipan pomiješati sa šećerom u prahu i razvući ga na debljinu od 3 mm.
5. Prvu koru premazati džemom od ribiza pa prekriti drugom korom. Zatim nanijeti kremu od maslaca i pudinga pa prekriti trećom korom.
6. Posljednju koru premazati s malo džema od ribiza i nanijeti sloj marcipana. Gotov kolač narezati na kocke.
7. U ostatak marcipana dodati prehrambene boje, te izrađivati željene oblike i ukrasiti kolač.
Izvor: Dobra hrana



