Šarena torta

by | 8 prosinca, 2013

Sastojci:
Za biskvit:

  • 3 jaja
  • 3 žlice šećera
  • 3 žlice brašna
  • 1/2 vrećica praška za pecivo

Za bijelu kremu:

  • 5 dl mlijeka
  • 4 žlice šećera
  • 250 g bijele čokolade
  • 2 dl slatkog vrhnja
  • 20 g želatine

Za tamnu kremu:

  • 5 dl mlijeka
  • 4 žlice šećera
  • 250 g čokolade za kuhanje
  • 2 dl slatkog vrhnja
  • 20 g želatine

Priprema:

Biskvit:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim dodati žlicu šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom.
3. Pomiješati smjesu od žumanjaka sa snijegom od bjelanjaka, dodati mješavinu brašna i praška za pecivo pa polako promiješati.
4. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i uliti u njega pripremljenu smjesu za biskvit. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ˚C dok ne porumeni.

Bijela krema:
1. U manjoj posudi pomiješati mlijeko, šećer i razlomljenu bijelu čokoladu. Kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se čokolada i šećer ne rastope. Potom skloniti sa štednjaka i ostaviti da se ohladi.
2. U ohlađenu smjesu dodati šlag od slatkog vrhnja i nabubrenu želatinu (želatinu preliti sa 8 žlica hladne vode i ostaviti da nabubri) pa polako promiješati.

Tamnu kremu:
1. Tamnu kremu pripremiti na isti način kao bijeli fil, ali umjesto bijele koristiti tamnu čokoladu za kuhanje.

Završni postupak:
1. Pečeni biskvit vratiti u kalup za tortu. Preko nje nanijeti bijelu kremu, a zatim odozgo preliti tamnom kremom tako da se jedan ulijeva u drugi.
2. Tortu ostaviti u hladnjaku da se stegne.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept