Salo na trbuhu čuva kosti

by | 9 srpnja, 2013

Žene s izraženijim trbuščićima imaju jače kosti u odnosu na pripadnice nježnijeg spola kod kojih je taj dio tijela savršeno zaobljen, otkrili su australski istraživači s Instituta za medicinska istraživanja “Garvan” u Sydneyu.

Istovremeno, veći trbuh a jače kosti ne vrijede za muškarce. Do ovog zaključka stručnjaci su došli nakon petogodišnjeg istraživanja kojim je obuhvaćeno više od tisuću debeljuškastih muškaraca i žena starijih od 50 godina. Praćenje njihovog ponašanja pokazalo je da su žene koje su se ravnomjerno udebljale i s najviše kilograma imale najmanje mogućnosti doživjeti prijelom.

Za ovakvo otkriće postoji dvostruko objašnjenje.

Po jednom tumačenju, razlog za ovako snažne kosti krije se u tome što se one jačaju nošenjem masivnijeg tijela u dužem vremenskom periodu.

Po drugom, puno prihvatljivijem jest da žene koje talože salo oko struka imaju viši udio estrogena, hormona koji utječe na kvalitetu kostiju. Ovakvo tumačenje ujedno daje i odgovor zašto je na svijetu sve više debljih ljudi, a sve manje prijeloma.

Međutim, bez obzira na prednost žena sa suvišnim salom u predijelu struka, koje na taj način čuvaju svoje kosti, istovremeno treba znati da suvišni kilogrami ni u kojem slučaju nisu dobri za opće zdravlje, poručuju istraživači.

Također, ističu i da najveću korist u smislu očuvanja kostiju imaju žene s viškom kilograma, ali koje nisu debele. Inače se smatra da je nekoliko kilograma više dobro za zdravlje.

Zanimljivo je i saznanje nakon obavljenih istraživanja koja pokazuju da osobe normalne tjelesne težine, koje se smatraju najzdravijima, umiru prije svojih vršnjaka s nekoliko kilograma viška.

Izvor: novosti.rs