Šalica kave ujutro može vas spasiti od prijevremene smrti

by | 3 travnja, 2020

Petogodišnja studija otkrila je neočekivane beneficije kofeina na zdravlje, osobito kod osoba s kroničnom bolesti bubrega. Osim užitka, jutarnja šalica kave ima i zdravstveni beneficij. Znanstvenici Centralne bolnice u Lisabonu otkrili su da kava pozitivno djeluje na osobe koje pate od kronične bolesti bubrega.

U istraživanju koje je trajalo pet godina sudjelovalo je 4683 bubrežnih bolesnika. Utvrđeno je da je povećana doza kofeina smanjila rizik od smrti za 25 posto.

“Otkrili smo da postoji zaštitni faktor kod pacijenata s kroničnom bolesti bubrega. Smanjenje smrtnosti zabilježeno je čak i kod dodatnih rizika poput starosti, pušenja, prehrane  i drugih bolesti od kojih su patili ispitanici.

Rezultati pokazuju kako preporuka pacijentima da unose u organizam više kofeina može smanjiti rizik od smrti“, govori voditelj lisabonske studije Miguel Bigotte Viera.

Moguć zaštitni učinak kofeina može biti povezan s djelovanjem na krvne žile jer potiče oslobađanje supstancija koje poboljšavaju cirkulaciju, kako piše u studiji.

IZVOR: RTL.HR