Što je štetnije?

by | 24 veljače, 2011

Svi pogriješimo s vremena na vrijeme. No, saznajte koje su loše navike-lošije.

Jedno piće svaki dan ili nekoliko pića u jednom danu/večeri?

Noć alkohola je daleko štetnija za zdravlje nego jedno piće svakog dana. Druga opcija zapravo može biti korisna. (Doduše, više od jedne čaše alkohola povećava krvni tlak, opterećuje jetru i remeti nivo hormona koji utječu na raspoloženje.) U jedno istraživanju je utvrđeno da žene koje ispijaju četiri ili više pića u kratkom vremenskom intervalu imaju širi struk od žena koje umjereno piju. To je ženska verzija muškog “pivskog trbuha”!

Izostavljanje čišćenja zuba koncem ili pranja četkicom?
Izostavljanje pranja zuba je daleko štetnije, jer je njime obuhvaćena veća površina zuba i desni. No, i dalje je potrebno čistiti zube dentalnim koncem!

Kasni odlazak na spavanje u petak ili sat manje sna svake noći?
Svaki nedostatak sna loše se odražava na opće zdravlje, ali ako se to ponavlja iz dana u dan, bez adekvatnog odmora, posljedice su još teže. Ako vam svakog dana nedostaje najmanje sat sna, umor se povećava. Do kraja tjedna iskusit ćete ozbiljan pad nivoa energije, raspoloženja i mentalnih sposobnosti, a nivo stresa i osjećaj gladi će porasti.

Prljava kuhinja ili prljava kupaonica?
Mikrobiolozi tvrde da se u kuhinji nagomilava veća količina mikroorganizama nego u kupaonici. Zapravo, tri najopasnija izvora u kući jesu spužva, sudoper  i daska (radna površina) za pripremu hrane. Zato, operite spužvu u perilici za pranje sudova svaka tri-četiri dana ili ga zamijenite novim, a sudoperu i površine na kojima pripremate hranu operate toplom vodom i deterdžentom nakon svakog obroka.

Stres u emotivnoj vezi ili na poslu?
Stresna veza je mnogo štetnija za opće zdravlje. Vaš šef može biti prava noćna mora, ali taj problem ostavljate za sobom kad izađete iz ureda. Ali ako ste u lošoj vezi, stres vas prati cijeli dan, svaki dan.

Superzdrava i hranjiva jaja

Ona pomažu u očuvanju vitke linije, vida, čvrstoće kostiju i štite od srčanih oboljenja. Ako morate smanjiti dnevni unos kalorija, jaja su odličan izbor jer jedno sadrži samo 80 kcal i oko 5 g masnoća.

Iako se dugo mislilo da je za povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti odgovoran kolesterol, danas se zna da su daleko opasnije zasićene masti. Ako duže vrijeme svakog dana jedete jedno do dva jajeta, neznatno će vam se povećati nivo dobrog HDL kholesterola u krvi. Zato samo oni koji imaju povišen nivo kolesterola i triglicerida u krvi trebaju ograničiti unos jaja, dok ostali mogu bez bojazni uživati u ovoj vrijednoj namirnici.

Saveznik vitkosti
Ovaj kokošji proizvod je dragocjeni saveznik vitke linije, jer sadrži važne minerale i karotenoide koji su odlična zaštita od nekih očnih oboljenja. Jaja sadrže i vitamin D koji podstiče apsorpciju kalcija, neophodnog za zdrave, čvrste kosti. Poslije majčinog mlijeka, jaja imaju najkvalitetnije proteine. Sadrže i bjelančevine, masti, ugljene hidrate, vitamin B12, vitamin E, vitamin A, vitamin D, fosfor, riboflavin, folnu kiselinu, kalcijum, cink i gvože.

Zaštitite srce
Jaja štite i od srčanih oboljenja zahvaljujući folnoj kiselini. Jaje teško oko 60 g sadrži 1 mg folne kiseline, 7 g masti i 8 g proteina i ima 80 kcal. Velika nutritivna prednost jaja je u tome što organizam iskoristi 100 posto proteina iz ove namirnice.
 

 

Tagovi: