Ruke možete pomladiti na ove jednostavne načine

by | 4 listopada, 2020

Godine se uvijek više vide na rukama nego na licu – čini se kao da koža na njima brže stari. No, postoje načini kako to usporiti i postići to da ruke izgledaju čak 10 godina mlađe.

Pazite kako ih perete

Visoka temperatura vode i često sapunanje isušuju kožu na rukama, ona gubi vlagu i počinje se ljuštiti. Antibakterijski sapun koristite što manje, samo kada je to doista neophodno, a izbjegavajte i nanositi parfeme na ruke.

Birajte sapune koji u sebi imaju ulje jojobe, maslinovo ulje ili aloju. Također, izbjegavajte električne sušilice za ruke te ih radije brišite u papirnati ručnik.

Nosite zaštitne rukavice

Ruke su stalno pod stresom zbog raznih vanjskih čimbenika – hladnoća, kemikalije, suhi zrak… Da bi smanjili oštećenja na koži, nosite rukavice kad god imate priliku.

Držite ruke u toplim rukavicama kada je vani hladno, zatim, koristite gumene dok perete posuđe ili čistite kuću, a kad radite u vrtu, navucite rukavice predviđene za to.

Hidratizirajte ruke redovito

Izaberite dobru kremu za ruke, koja će hidratizirati kožu, i koristite je po potrebi, ali ne manje od dva puta na dan – ujutro i navečer. Ako imate jako suhu kožu, stavite kremu s pumpicom na umivaonik i namažite ruke svaki put kad ih operete.

Da bi krema bila što učinkovitija, nakon večernjeg nanošenja stavite na ruke pamučne rukavice i tako otiđite na spavanje. I nemojte zaboraviti na nokte, i oni vape za hidratacijom, a za to će najbolje poslužiti specijalna krema za kožice oko noktiju koja sadrži vitamin E.

Također, da bi koža bila hidratizirana, vlagu treba dobivati i iznutra pa pijte dovoljno vode. Ako vam je zrak u stanu suh, nabavite ovlaživač zraka – koža će vam biti zahvalna.

Nemojte zaboraviti na piling

Jednom tjedno bi trebalo ukloniti mrtve stanice s ruku kvalitetnim pilingom i nakon toga nanijeti hranjivu masku. Takvu masku možete napraviti i sami od onoga što imate u kuhinji.

Na primjer, pomiješajte pola avokada, žumanjak i žličicu soka od limuna. Nanesite na ruke i ostavite 20 minuta. Kao piling vam može poslužiti mješavina maslinovog ulja i šećera, ali i klasičan piling koji koristite za ostatak tijela.

Zaštitite ih od sunca

Jedan od glavnih, vidljivih znakova starosti na rukama je hiperpigmentacija kože. Tome može doprinijeti i sunce, odnosno nezaštićene ruke izložene zrakama sunca mogu s vremenom izgledati starije nego što zaista jesu. Želite li izbjeći preuranjenu pojavu tih pjega, redovito na ruke nanosite kremu koja štiti od sunca.

Ako takvih mrljica već ima, tada posegnite za agrumima jer su poznati kao prirodni izbjeljivači kože. Na primjer, napravite masku od žlice limunovog soka, žlice mlijeka i žličice meda i povremeno je držite na rukama, kako otkriva Bright Side.

IZVOR 24SATA.HR

Photo by Jake Thacker on Unsplash