Ne očekujte od partnera sve vrste ljubavi i još 6 savjeta poznatog britanskog filozofa

by | 7 veljače, 2024
filozofija ljubavi

Kontemplacija o ljubavi odvela nas je u daleku povijest. Evo što o njoj možemo naučiti slijedeći mudre savjete starih Grka.

Mjesec je ljubavi, no umjesto traženje idealnog dara za Valentinovo, radije razmislite kakvu ljubav pružate, kakvu ljubav tražite zauzvrat i je li to uistinu ono što trebate. Britanski filozof, Roman Krznaric nas poziva da se zagledamo u prošlost jer o ljubavi možemo puno naučiti od drevnih naroda.

6 vrsta ljubavi

“Stari su Grci bili jako sofisticirani kada su pričali o ljubavi; razlikovali su čak šest vrsta ljubavi“, piše Roman Krznaric u knjizi How Should We Live? Great Ideas from the Past for Everyday Life. U njoj potanko opisuje svaku pojedinačno, a mi vam donosimo njegovu skraćenu verziju “grčkih” tipova ljubavi:

1. Znate li što je prava ljubav

Prva vrsta ljubavi u staroj je Grčkoj bio “eros“, nazvan po grčkoj božici plodnosti, a predstavljao je seksualnu želju i strast. No Grci na nju nisu uvijek gledali pozitivno, kao mi danas. Na Erosu su, zapravo gledali kao na opasnu, zastrašujuću i iracionalnu formu ljubavi koja vas je mogla opsjesti. Ova vrsta ljubavi je uključivala gubitak kontrole i to je ono što je zastrašivalo stare Grke. U odnosu na to, mi danas u ljubavnom odnosu tražimo upravo to – da “izgubimo“ glavu za nekim. No, je li samo to ljubav?

filozofija ljubavi

2. Iskusite najdublju vrstu ljubavi

Ovu vrstu ljubavi Grci su cijenili mnogo više od one seksualne, utemeljene na Erosu, jer je “filia” označavala duboko drugarsko prijateljstvo koje se razvija među braćom po oružju, koji su se rame uz rame zajedno borili na bojištu. Riječ je lojalnosti i požrtvovnosti prema prijateljima, te međusobnom dijeljenju emocija. Svi se možemo zapitati koliko imamo takvih bliskih prijateljstava, u ovo doba Facebook prijateljstava i Instagram pratitelja – dostignućima koje bi slabo impresionirale stare Grke.

3. Začinite životom dozom ludusa

Ideja zaigrane ljubavi se odnosila na privrženost između djece ili mladih ljubavnika. Svi smo je okusili, u flertovanju i u prvim fazama odnosa. Ali smo, isto tako i sami mogli doživjeti “ludus“ kada smo sjedili u baru smijući se s prijateljima ili kada smo plesali sa strancem. Društvene norme bi se na ovu potonju frivolnost namrštile, ali mrvicu “ludusa“ je možda sve što nam treba da začinimo naše ljubavne živote.

4. Dijelite ljubav svima

Ova je vrsta ljubavi najradikalnija i predstavlja bezuvjetnu ljubav, prema svima. To je kršćanska vrsta ljubavi koju pružamo svim ljudima, bili to članovi obitelji ili neznanci. Na žalost, svijet je danas sve siromašniji za ovakvu ljubav. Razina empatija, u svijetu, posljednjih desetljeća drastično opada. Nužno je da obnovimo našu sposobnost brige i dobrote prema strancima.

ljubav

5. Naučite kako ostati u ljubavi

Pragma je zrela ljubav, duboko razumijevanje između dugogodišnjih bračnih parova. Ona njeguje donošenje kompromisa koji pomažu da se odnos s vremenom razvija, iskazujući strpljenje i toleranciju. Psihoanalitičar Erich Fromm je rekao da trošimo previše energije na zaljubljivanje, a da bismo trebali bolja znati kako u ljubavi i ostati. Pragma je upravo to, ulaganje truda kako bismo nekome pružili ljubav a ne da je samo primamo. S obzirom na to da u prvih 10 godina oko trećina prvih brakova u Americi završava razvodom ili rastavom, Grci bi sigurno savjetovali da uvedemo puno veću dozu “pragme“ u naš odnos.

6. Volite sebe da biste voljeli druge

Posljednja vrsta ljubavi je “philautia” ili samoljubav, a koju su, pametni Grci podijelili u dva tipa. Prva je  nezdrava ljubav prema sebi, povezana s narcisoidnošću, dok zdravija verzija povećava vaš kapacitet ljubavi. Ako volite sebe i osjećate se samopouzdano, imat ćete dovoljno ljubavi da je darujete drugima. Ili, kao što je rekao Aristotel: “Svi prijateljski osjećaji prema drugim ljudima su ekstenzija čovjekovih osjećaja za samog sebe.“

Ne očekujte od partnera sve vrste ljubavi

Konačna poruka koju Roman Krznaric crpi od mudrih Grka jest da trebamo njegovati sve ove verzije ljubavi i da trebamo zaviriti u svaki njezin izvor. “Ne tražite samo eros u odnosu, njegujte “filiju“ provodeći više vremena s prijateljima ili potaknite “ludus“ plešući cijelu noć. Ne očekujte da od partnera dobijete sve vrste ljubavi, sve vrijeme“, zaključuje filozof.

Pročitajte: Najbolji ljubavni filmovi koje uvijek možemo gledati

Foto: Pexels/The lazy artist gallery