Rješenja za najčešće probleme s kosom

by | 25 rujna, 2012

 Kosa je mnogim ženama jedna od najvrijednijih stvari kojoj posvećuju mnogo vremena i njege. Ipak, pravilna njega kose nije jednostavna. Podložna je različitim promjenama i problemima, a teško je pronaći proizvod ili tretman koji odgovara upravo vašem tipu kose i vlasištu. Evo nekoliko savjeta kako da njegujete svoju kosu.

Sušenje kose

Mnogi savjetuju da se sušenje kose fenom izbjegava kad god je to moguće, ali kada već želite osušiti kosu prirodnim putem, nemojte je omotati i trljati ručnikom. To je vrlo štetno za vlasi, jer ih oštećuje i izaziva pojačan gubitak kose.

Suha kosa

Suhu kosu perite što je rjeđe moguće šamponom i regeneratorom koji sadrže glicerin ili pantenol, jer će oni vezati vlagu za kosu i smanjiti njezinu suhoću. regenerator držite na kosi što je dulje moguće.

Masna kosa

Ako imate masnu kosu, perite je šamponom nekoliko puta tjedno, što češće možete, a šampon držite na glavi najmanje pet minuta. Na taj će način vaša kosa ostati duže svježa i bez masti. Izbjegavajte grubo brisanje kose ručnikom i prečesto češljanje. Napominjemo da na mašćenje kose najveći utjecaj ima rad hormona, pa će sve što povećava razinu hormona u vašem tijelu, poput stresa ili kontracepcijskih pilula, utjecati i na vašu kosu.

Perut

Morate znati da postoji razlika između "običnog" perutanja tjemena i kroničnog oboljenja zvanog seboroični dermatitis. Ukoliko se radi o običnoj peruti, ljuskice su vrlo mekane i nestaju malo boljim šamponiranja i masažom vlasišta. Ako se radi o seboroičnom dermatitisu, perutanje je često popraćeno nadraženim ili upaljenim tjemenom. Koristite šampon sa salicilnom kiselinom, selenijevim sulfidom ili cink piritonom kako biste pravilno tretirali ovo stanje i smanjili perut.

Vratite život slamnatoj kosi

Ukoliko vaša kosa beživotno leži na tjemenu, imate jako veliku šansu da dobije onaj nepoželjni masni odsjaj. Kako biste to izbjegli, koristite šampon za dubinsko čišćenje tjemena i gel za revitalizaciju vlasišta barem jednom tjedno.

Kovrčava kosa

Kovrčava je kosa sklona isušivanju, pa bi bilo najbolje koristiti šampon i regenerator koji vraćaju vlažnost u vaše vlasi. Nakon što je isperete, lagano je osušite ručnikom i stavite na nju nekoliko kapi seruma za sjaj kose na bazi silikona. Kosu nemojte raščešljavati češljem, već to učinite prstima, i pustite je da se osuši sama od sebe.