Drevni ritual: obilježite zimski solsticij otpuštanjem prošlosti

Jer vrijeme je da krenete naprijed

by | 22 prosinca, 2023
ritual za solsticij

Najkraći dan u godini (22. prosinca 2023.) ne treba biti depresivan već produktivan. Evo kako možete iskoristiti energiju prirode za vlastiti rast i razvoj.

Zimski solsticij možemo gledati kao na mračno i sumorno razdoblje, ali ako ćemo zagrebati ispod površine ono je, vrijeme optimizma, nade i novih početaka. Jer nakon kulminacije tame počinje uspon svjetlosti – dani polako bivaju sve dulji.

Sa zimskim solsticijem počinje novo godišnje doba, dolazi nova vrsta energije koju možete iskoristiti za nove početke. A prije nego zakoračite u novo doba, zašto ne biste sve što više ne želite ostavili iza sebe, u tom mraku?

Kako biste otpustite sve što vam više ne služi, i u novu 2024. zakoračili odvažno naprijed, donosimo vam jedan drevni ritual iz jogijske prakse koji vam u tome može pomoći.

Pročitajte: I službeno potvrđeno: ova aktivnost najlošija je za zdravlje

ritual za solsticij

Ritual otpuštanja prošlosti

Solsticiji označavaju sunčev ciklus i zato ih se oduvijek povezivalo s vatrom koja je smatrana stvaralačkom, životnom energijom te simbolom pročišćenja i obnove. Brojni običaji drevnih narod na taj dan su uključivali vatru, odnosno paljenje krijesova.

Ako možete, zapalite vatru ili kamin, ili jednostavno upalite svijeću i iskušajte trataku – jogijsku praksu promatranja plamena koja, između ostalog, aktivira čakru trećeg oka, otpušta suspregnute misli, balansira živčani sustav. Najbolje vrijeme za ovu meditaciju jest nakon zalaska sunca jer vam treba mračna prostorija.

Korak #1: Svijeću postavite u visini očiju, udaljenu od tijela otprilike za dužinu ruke, ugasite svijetla i udobno se smjestite. Nekoliko trenutaka samo promatrajte plamen svijeće. Gledanje u jednu točku pomaže umiriti um tako da se možete fokusirati na svoj unutarnji svijet.

ritual za solsticij

Korak #2: Nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite gledajući, bez treptanja i pomicanja očiju, u vrh fitilja pa se prisjetite proteklih tjedana i mjeseci. Razmišljajte o usponima i padovima koji su obilježili 2019. godinu, ali ne osuđujte se i ne tražite značenja uspomenama koje izrone.

Kad oči počnu suziti ili se umore, nježno ih zatvorite i nastavite “gledati“ mentalnu sliku plamena. Kad slika nestane, ponovno otvorite oči i nastavite gledati u plamen sve dok ne osjetite da ste dovoljno prekapali po događajima iz tekuće godine. Ponovite onoliko puta dok ne osjetite da ste spremni prijeći na sljedeći korak.

Korak #3: Polako pomaknite pogled sa svijeće usmjeravajući ga na ogledalo. Imajući na umu manje lijepe uspomene (pogreške, kajanja, propuštene prilike…) tiho za sebe prošapćite: “Opraštam tami i izlazim na svjetlo“, i ponovite mantru nekoliko puta.

Korak #4: Konačno, ponovno pogledajte u plamen svijeće koji je simbol novih prilika koje dolaze na vaš put. Ako osjetite potrebu, zapišite ono što ste osjetili. A ako možete, ritual završite sutradan u zoru, navijajući alarm u vrijeme kad izlazi sunce, da biste iskoristili prve minute u dužem danu za vježbanje, šetnju po parku ili čineći bilo što, što vas ispunjava srećom i nadom.

Pročitajte: Pet wellbeing taktika za koje vam treba samo 15 minuta dnevno

Foto: puhimec, iStock/Getty Images Plus via Getty Images