Rijeka među prvima podupire eko akciju Zelena čistka

by | 9 veljače, 2012

U Rijeci je predstavljena najveća akcija čišćenja okoliša koja će biti provedena u Hrvatskoj Zelena čistka – Jedan dan za čisti okoliš. Akcija će obuhvatiti na tisuće volontera, čiji će cilj 21. travnja biti očistiti svaki kutak Lijepe naše. Akcija će se provesti pod okriljem Udruge Žmergo iz Opatije, a Grad Rijeka jedan je od prvih gradova, koji je projektu dao svoju potporu.

 

                                                                                                                         Foto: S. Pavlić

"Jedan dan za čisti okoliš nije dovoljan, ali je značajan. Taj jedan dan je primjer po kojem bismo se trebali poravnati kako bismo živjeli ljepše i zdravije, svjesni da smo neodvojivi dio prirode", rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel na konferenciji za medije potpisujući Pismo potpore akciji Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš.
Akcija se održava i pod pokroviteljstvom Ureda Predsjednika RH te je dio međunarodne kampanje Let’s do it – World cleanup 2012.! Osim u Hrvatskoj 21.travnja provest će se i u Latviji, Španjolskoj, Austriji i Kaliforniji. Organizaciju za Hrvatsku u svoje je ruke preuzela Udruga Žmergo, čija predsjednica Ana Golja ističe:
„Zelena čistka akcija je koja će se sastojati od dvije faze. U prvoj fazi pozivamo ljude da kartiraju, odnosno označe kritična mjesta i divlja odlagališta otpada koja se nalaze u njihovoj neposrednoj blizini – mjestu gdje žive, rade, provode svoje slobodno vrijeme. Druga faza sama je akcija čišćenja u kojoj svatko može postati volonter. Ako svatko od nas odvoji par sati svojeg vremena te 21. travnja dođe na njemu najbliži punkt i pomogne u zbrinjavanju otpada, kroz svega par sati, svi ćemo živjeti u ljepšoj Hrvatskoj.“