Revolucionarno otkriće: Otrov morskih puževa kao lijek za rak?

by | 17 srpnja, 2015

Australski znanstvenici otkrili su da bi toksini u otrovu morskog puža Conus episcopatus mogli pomoći u razvoju novih lijekova protiv raka.

?????????

Ovaj morski predator služi se otrovom, jednim od najjačih na svijetu, kako bi paraliziro svoj plijen.

Zahvaljujući novoj metodi analize, zasnovanoj na biokemiji i bioinformatici, istraživači sa Sveučilišta u Queenslandu uspjeli su identificirati šest novih proteina koji sadrže peptide zapanjujućeg učinka, od kojih se neki već koriste u proizvodnji lijekova, navodi se u studiji objavljenoj u Analima američke akademije znanosti (PNAS).

“Nadamo se da će ove nedavno otkrivene strukture dovesti do proizvodnje novih lijekova za ublažavanje bolova, kao i za liječenje raka i drugih bolesti”, rekao je koautor studije prof. Paul Allwood.

Prije godinu dana, na godišnjoj konferenciji Američkog društva kemičara (ACS), australski znanstvenici predstavili su studiju o jednom drugom morskom pužu, Conidae, koji živi u Tihom oceanu i posjeduje proteine čije je analgetičko djelovanje 100 puta jače od morfina.

“Otrov morskih puževa kompleksni su kokteli nekoliko kemijskih sastojaka, a većina tih toksina bila je dosad zapostavljena”, istaknuo je Allwood.

U svijetu postoji najmanje 700 poznatih vrsta morskih puževa.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock