Reklama za uloške izazvala brojne reakcije: “Žalosno je što sam zbog ovoga osjetila sram”

by | 13 siječnja, 2021

Godinama smo učeni da je menstruacija nešto što treba skrivati i nešto o čemu ne treba pitati. Ova posve prirodna pojava postala je toliki tabu da se o njoj uglavnom govori u šiframa i “manje prljavim” izrazima.

No menstruacija doista jest nešto prirodno, moćno te je dio žene koji, između ostalog, simbolizira njezinu plodnost i snagu. U posljednjih nekoliko godina društvene su mreže postale moćan alat koji, osim za reklame i zabavu, koristimo i za progovaranje o bitnim stvarima te o onome o čemu smo nekoć šutjeli. Ali, bez obzira na to koliko se neke osobe trude maknuti stigmu sa stvari poput dojenja u javnosti, porođaja, menstruacije te ženskog tijela općenito, i dalje smo dio svijeta koji će na ove stvari imati gotovo urođene reakcije srama i čuđenja.

Upravo zbog toga je reklama za uloške eco-friendly brenda Natracare izazvala toliku buku. Naime, Jessica Megan, model, body positivity influencerica te aktivistkinja nedavno je na svom Instagram profilu objavila fotografiju u prozirnim gaćicama ispod kojih se jasno vidi Natracare uložak. “Vidjeli ste moje tijelo nebrojeno puta u donjem rublju. No razlika je što na ovom fotografiji nosim golemi debeli uložak”, naglasila je Megan. Dodala je kako nas društvo uči prihvaćati i shvaćati lijepim žensko tijelo u donjem rublju, no ne i kad je u cijeli taj prikaz uključen i menstrualni ciklus. “Sram zbog menstruacije je velik i ozbiljan problem zbog kojeg pati mnoštvo osoba”, napisala je u objavi. Njezini su fanovi podržali ovu reklamu, no bilo je i onih žena koje su otvoreno napisale da su osjećale nelagodu i sram gledajući u fotografiju. (Pročitajte: Još jedna reklama koja nas je oduševila jer daje stvaran prikaz mjesečnice i ciklusa)

“Činjenica da sam kao odrasla žena osjetila sram gledajući u ovu fotografiju je žalosna te dokazuje da kao društvo doista trebamo razbiti ovaj tabu”, napisala je jedna obožavateljica. I doista jest žalosna činjenica da je velik broj žena naučen osjećati sram te da mnoštvo njih taj sram prenosi na svoje kćeri, unuke, nećakinje i prijateljice. Dok god budemo skrivale uloške u kartonskim vrećicama te tampone sklanjale s perilica za rublje u duboke i mračne dijelove ormarića, imat ćemo problem s prihvaćanjem menstruacije te ženskog tijela u svim njegovim oblicima i fazama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jessica Megan (@jess_megan_)

Foto: Jessica Megan/Instagram