

Brownie kolač jedan je od onih superjednostavnih deserata, jer sve što vam treba da napravite ove neodoljive smeđe ‘momčiće’ jest jedna smjesa i glazura. No mi vam donosimo recept za brownie koji će biti prefin čak i bez glazure i koji će se topiti u ustima. Isprobajte recept za brownie kolač koji uvijek uspijeva i koji hvale baš svi oni koji su ga isprobali. Neki kažu da je još bolji kada odstoji jedan dan.
Sastojci (za 16 browniesa):
– 113 grama maslaca
– 200 grama šećera
– 2 jaja
– 1 žličica ekstrakta vanilije
– 43 grama nezaslađenog kakao praha
– 68 grama svenamjenskog brašna
– prstohvat soli
– prstohvat praška za pecivo
Glazura:
– 3 žlice maslaca, omekšanog
– 3 žlice nezaslađenog kakao praha
– 1 žlica meda
– 1 žličica ekstrakta vanilije
– 128 grama šećera u prahu
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva Celzijevih. Nauljite i posipajte brašnom tepsiju veličine 50 četvornih cm.
2. U većoj tavi otopite maslac. Maknite ga sa štednjaka te umiješajte šećer, jaja i žličicu vanilije. Dodajte kakao prah, brašno, sol i prašak za pecivo te sve dobro pomiješajte. Smjesu ulijte u pripremljenu tepsiju.
3. Pecite 25 do 30 minuta. Pazite da se smjesa ne prepeče.
4. Za izradu glazure pomiješajte 3 žlice omekšanog maslaca, 3 žlice kakaa, med, 1 žličicu ekstrakta vanilije i šećera u prahu. Miješajte dok ne dobijete glatku glazuru. Prelijte brownie kolač glazurom dok je još topao te narežite na kocke.
Savjet: Kako brownie teksturom ne bi bio nalik običnom čokoladnom kolaču, nemojte koristiti mikser nego sve miješajte ručno. Laganim, nježnim miješanjem smjesa će ispasti puno bolja i finija. Jaja lagano izradite prije nego što ih dodate smjesi.



