Razlozi zbog kojih mjesečnica kasni ili izostaje!

by | 1 studenoga, 2015

Prije nego počnete paničariti, važno je saznati uzrok propuštenog menstrualnog ciklusa kako bi svoje tijelo vratili na pravi put u najkraćem mogućem roku. Zato smo razgovarali s Traci Brooks, doktoricom na Cambridge institutu za zdravlje, koja nam je izdvojila šest najčešćih razloga preskakanja i izostanka ciklusa.

1. Povećani stres

Stres u uvelike utječe na regularnost menstruacije. Novi posao, stres u školi ili velike životne promjene ponekad jako iscrpljuje. Uz to, ako smo u tome razdoblju seksualno aktivni, izostanak menstruacije mogao bi dodatno povećati razinu stresa.

Dr. Brooks objašnjava: „Hormoni stresa, poput kortizola, se proizvode u prevelikoj količini zbog čega se potrebni hormoni ne proizvode u dovoljnoj mjeri. To može biti razlog zbog čega se ovulacija i naknadna proizvodnja estrogena i progesterona ne javljaju. Jednostavno rečeno – bez odgovarajućih hormona, menstruacija se neće pojaviti.“

U trenutku kad se razina stresa smanji, mjesečnica će se vratiti u relativno kratkom roku – bez obzira na to koliko je dugo izostajala.

2. Naglo mršavljenje

Veliki gubitak težine može izazvati izostanak menstruacije. Koliko je previše? Doktorica Brooks kaže: “Gubitak kilograma koji predstavlja više od 10 % idealne tjelesne težine može izazvati amenoreju. Dakle, ako je vaša idealna tjelesna težina 58 kg, gubljenje 5 kg može izazvati propuštanje menstrualnog ciklusa.

Brooks objašnjava: „Kad je žena u deficitu s hranjivim materijama u organizmu, ona ima nizak unos masti, što može dovesti do smanjenja tjelesne masti, a to dalje vodi do amenoreje.
Što se tiče povratka menstrualnog ciklusa, to ovisi o pojedincu. Najbolji način da se utvrdi problem jest odlazak liječniku. Međutim, dr. Brooks naglašava da žene češće gube mjesečnicu kad naglo izgube kilograme, nego kad smršave tijekom dužeg vremenskog razdoblja.

3. Višak kilograma

Na isti način na koji prekomjerno mršavljenje izaziva amenoreju, tako i višak kilograma nepovoljno djeluje na menstrualni ciklus. Dr. Brooks kaže: “Naglo debljanje može izazvati višak estrogena koji se skladišti u masnim tkivima, a onda se djelomično prebacuje u tijelo, ili višak androgena koji može izazvati stanjivanje materice i smanjenu ovulaciju. Dodatni problemi koje može izazvati višak kilograma su: akne, visok krvni pritisak i dijabetes.”

Najlakši način da menstrualni ciklus dovedete u red jest da poradite na gubitku viška kilograma i povratku na idealnu težinu. No, budite oprezni – kilograme gubite postepeno. Šokiranje organizma djeluje nepovoljno na vaše zdravlje, a tako i na sam ciklus.

4. Policistični jajnici

Policistični jajnici predstavljaju endokrini poremećaj koji se obično javlja kod prvog menstrualnog ciklusa. Ovaj poremećaj čine male ciste na jajnicima i nastaje zbog pada ravnoteže ženskih spolnih hormona. Žene koje žive s ovim problemom obično imaju nepravilne menstrualne cikluse, akne i višak kilograma. U većini slučajeva, žene doživljavaju oligomenoreju, kad rjeđe dobivaju mjesečnicu – obično 4 do 6 puta godišnje.

Ako mislite da možda baš vi imate ovaj problem, postoje tri karakteristična znaka. Prvi znak poznat je kao hiperandrogenizam, koji se manifestira pojavom akni i prekomjernog rasta kose. Drugi znak predstavlja izostanak menstruacije i treći su policistični jajnici, koji se mogu otkriti samo preko ultrazvuka.

5. Prevelika aktivnost

Pretjerana aktivnost obično ima sličan efekt na menstrualni ciklus, kao gubitak težine. To je zato što je agresivno vježbanje često jedan od uzročnika gubitka težine, često i više od 10 posto idealne tjelesne težine. Dr. Brooks označava efekte povećanog vježbanja i pretjeranog gubitka težine kao “žensko atletsko trojstvo”, koje se sastoji od poremećaja prehrane, amenoreje i osteoporoze.

Postoje određene vrste vježbi koje povećaju rizik za izostanak menstruacije. Žene koje se bave trčanjem, baletom, gimnastikom i umjetničkim klizanjem imaju tendenciju da dožive atletsku amenoreju. Ako ste sportašica, maratonka ili jednostavno vježbate u teretani, postoje stvari koje možete učiniti kako biste regulirali menstruaciju. Dr. Brooks predlaže unos kalcija i vitamina D. Također savjetuje da žene koje se bave sportom odlaze na rutinske kontrole, kao i da često skeniraju gustoću kostiju.

6. Kronična bolest

Žene s određenim kroničnim oboljenjima češće doživljavaju neredovne menstruacije ili izostanak, zbog mršavosti ili bolesti. Dr. Brooks ističe da bolesti kao što su Kronova, dijabetes, ulcerativni kolitis, lupus i cistična fibroza utječu na menstrualni ciklus žene.

Jedna je studentica amenoreju iskusila dok je bolovala od mononukleoze. Ona objašnjava: “U srednjoj sam školi imala mononukleozu zbog čega 3-4 mjeseca nisam imala menstruaciju. Liječnici su uzimali krv za testiranje, jer mononukleoza utječe na jetru. Također sam na granici anemije, te sam zbog oslabljenog imuniteta toga ljeta imala velik broj infekcija.”

Dakle, ako je vaša menstruacija uglavnom redovna, a onda trenutno nastupi neka bolest poput mononukleoze, može se dogoditi da nekoliko mjeseci potpuno izostane. Međutim, ako imate neku kroničnu bolest zbog koje vaša menstruacija često izostaje ili kasni, posavjetujte se s liječnikom i pronađite način da regulirate ciklus.

izvor: LifeContent
foto: Gulliver/Getty images