


Sastojci:
Za biskvit:
- 15 bjelanjaka
- 15 žlica šećera
- 150 g sjeckanih oraha
- 375 g sjeckanih suhih smokava
- 6 žlica brašna
- 200 g čokolade
Za kremu I:
- 15 žumanjaka
- 10 žlica šećera
- 250 g maslaca
Za kremu II:
- 300 g šlaga
- 4 dl gazirane vode
- 200 g bijele čokolade
Priprema:
Biskvit:
1. Umutiti 5 bjelanjaka u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati 5 žlica šećera uz neprestano mućenje dok se ne dobije čvrst šaum.
2. Potom dodati 50 g sjeckanih oraha, 125 g sjeckanih suhih smokava i 2 žlice brašna pa polako promiješati.
3. Okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje i uliti u nju smjesu za biskvit. Peći u zagrijanoj pećnici na 160 ºC oko 20 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dva biskvita. Pečene biskvite preliti otopljenom čokoladom.
Krema I:
Žumanjke i šećer umutiti na pari i ostaviti da se ohlade. Potom u smjesu dodati omekšali maslac i umutiti mikserom.
Krema II:
Umutiti šlag s gaziranom vodom, a zatim dodati rastopljenu, ohlađenu bijelu čokoladu i umutiti mikserom.
Završni postupak:
Tortu slagati na sljedeći način: biskvit, 1/2 kreme I, 1/2 kreme II, biskvit, ostatak kreme I, ostatak kreme II, biskvit.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept



