Rajska poslastica: Nougat vijenac

by | 23 ožujka, 2016

Nugat-venac

Sastojci:
Za tijesto:
– 40 g kvasca
– 2,5 dl mlijeka
– 1 žlica + 50 g šećera
– 120 g maslaca
– 1 vanilin šećer
– 2 jaja
– prstohvat soli
– 500 g brašna
Za premaz:
– 250 g nougat kreme
– 100 + 25 g lješnjaka
– 1 jaje
Za glazuru:
– 50 g čokolade
– 1 žlica ulja

Priprema:
1. Razmutiti kvasac u mlakom mlijeku sa žlicom šećera i ostaviti da nadođe.
2. Izmiksati jaja s 50 g šećera i vanilin šećerom, dodati otopljeni maslac i još malo mutiti.
3. U posudu za miješanje usuti polovicu brašna i prstohvat soli, a potom dodati umućena jaja i nadošao kvasac, te sve zajedno izraditi mikserom.
4. Dodati preostalo brašno i ručno zamijesiti tijesto. Oblikovati ga u loptu i premazati uljem. Ostaviti pokriveno neka raste 45 min.
5. Naraslo tijesto razviti u pravokutnik (60×35 cm), premazati ga nougat kremom, ali tako da rubovi ostanu nenamazani, pa posuti sa 100 g nasjeckanih lješnjaka. Zarolati s duže strane i lagano valjati rukama da rolada bude ujednačene debljine.
6. Dobivenu roladu prenijeti u pleh podstavljen papirom za pečenje, te spojiti rubove tako da se dobije krug. Oštrim nožem izrezati vijenac s razmacima od 6-7 cm, ali ne do kraja.
7. Nakon 20 minuta premazati razmućenim jajetom. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 35 min.
8. Kad se malo ohladi, preliti ga čokoladnom glazurom i posipati nasjeckanim lješnjacima.

Izvor: Life Content
Foto: Life Content

Tagovi: