Radite li ove stvari, u očima svoje djece vi ste superheroj

by | 16 lipnja, 2020

To što nemate posebne moći i ne nosite plašt ne znači da ne možete biti superheroj – pogotovo u očima svoje djece. Svaki roditelj svaki dan ima priliku biti heroj kojem se dijete divi, a za to ne treba puno: dovoljno je pokazati interes i povremeno djetetu pročitati priču ili se s njim poigrati kad to ne očekuje i kad nije “dogovoreno” vrijeme za igru.

1. Organizirajte plesni party

Upalite glazbu, pojačajte i plešite dok provodite vrijeme s djecom. Prema riječima profesorice obiteljskih studija sa Sveučilišta u New Hampshireu dr. Jill M. Trumbell, malo spontanog plesanja napravit će od vas heroja u dječjim očima.

2. Zajedno nešto skuhajte

Dijeljenje obroka s djecom je super, ali možete im pokazati i neke kulinarske vještine, a dr. Trumbell savjetuje i da djetetu dopustite da samo odabere recept, zbog čega će se osjećati još više uključeno u proces.

3. Otiđite na kampiranje

Bez obzira na to hoćete li otići u šumu, postaviti šator u dvorištu ili napraviti šator s dekama u dnevnoj sobi, kampiranje će svaki dan učiniti posebnim. Pričajte priče, istražujte i zajedno se zabavite.

4. Krenite skupa u lov na blago

Dr. Trumbell predlaže i da organizirate “lov na blago”, odnosno na neke sitnice koje ćete pronaći oko kuće ili u prirodi. Ako će djeci biti preteško nešto naći, uvijek se možete zavući npr. ispod kauča i pomoći im da “sami” nađu ono što traže.

5. Pomozite im da ostanu povezani s drugima

Pomažući djetetu napisati pismo prijatelju ili članu obitelji pomažete mu da ostane povezano s vanjskim svijetom i da gradi odnose s drugima, dok istovremeno i vježba neke društvene vještine.

“Iako je sjajno i povezivanje uz tehnologiju, radije ponekad djetetu pomozite da rukom napravi vlastita umjetnička djela ili da napiše pismo nekome tko mu nedostaje i o kome razmišlja”, kaže dr. Trumbell.

6. Osmislite i izradite nešto novo

To ne mora biti na razini Iron Man odijela Tonyja Starka, ali ako ste kreativni i nešto gradite sa djecom, učite ih razmišljati i poboljšavate im motoričke sposobnosti. Razmišljajte “izvan okvira” i pretvorite kartonsku kutiju u sjedište superheroja i pokažite im kakvu moć čovjek ima samo ako slijedi upute i doda nešto svoje.

7. Odaberite knjigu i čitajte “udvoje”

Čitanje s djecom zabavan je i edukativan način da zajedno provedete kvalitetno vrijeme, a ako dijete zna čitati možete čitati “udvoje” i izabrati neke izazovnije knjige. Možete se izmjenjivati npr. nakon svakog poglavlja ili stranice, a ako se osjećate posebno “moćno”, počnite skupa pisati vlastitu priču.

8. Zajedno zasadite i održavajte biljku

Bilo da se bavite vrtlarstvom ili samo držite malu biljku na prozoru, briga o biljkama zahtijeva strpljenje.

S velikom “moći” i sposobnosti dolazi i velika odgovornost pa možete s djetetom napraviti plan kako ćete skupa odraditi posao i pravilno njegovati biljku. Čak i ako ne uzgojite sljedećeg Groota, to je sjajna prilika za njihov osobni razvoj.

9. Pokažite interes

Profesorica dr. Erica Scharrer sa Sveučilišta u Massachusettsu kaže da čak i gledanje djetetovih omiljenih TV serija ili filmova s njim pomaže da ono osjeti da ga podržavate. Bez obzira na to je li vama možda glupo ili dosadno, pokažite djetetu da vas može zanimati sve ono što njega zanima.

10. Učinite dijete superherojem

Profesorica i autorica dr. Roberta Golinkoff preporučuje da djetetu oko vrata zavežete “plašt” (ručnik) i kažete mu da je superheroj i da vam može pomoći u svemu što radite u kući.

“Nek’ se dijete osjeća kao superheroj, to je najbolji način da ga zainteresirate za razne poslove”, kaže Golinkoff.

IZVOR: 24SATA.HRv