Psu nikako ne smijete davati ovu vrstu hrane

by | 17 travnja, 2020

Sasvim je u redu da svoje ljubimce promatrate kao članove obitelji, ali to ne znači da bi oni smjeli jesti što i vi. Veterinar Danielle Bernal ističe da neku hranu slobodno možete dati svom psu koji dežura pored stola dok jedete, ali u isto vrijeme i upozorava da trebate biti oprezni s određenim namirnicama jer one sadrže skrivene sastojke koji mogu biti otrovni za vašeg psa, kako pišu Fox News.

Hrana koju pas ne smije jesti

Prvo što nikako ne smijete davati svom psu jest čokolada. Ona sadrži teobromin koji je, kao i kofein, otrovan za pse.

Osim toga, trebate izbjegavati davati mu masnu hranu, kao što je slanina, jer mu ona može napraviti gastrointestinalne probleme ili probleme s gušteračom.

“Psi imaju jedinstvene potrebe kad je u pitanju hrana – jedan mali komadić slanine za njih ima kalorijsku vrijednost kao 13 komada za ljude”, kaže Bernal.

Nekuhana jaja i riba također su opasni za vašeg psa, kao i crveni luk i češnjak, koji mogu prouzrokovati nesvjesticu i ubrzati rad srca vašeg ljubimca.

Osim toga, nikako im ne trebate davati kuhane kosti koje se mogu raspasti i dovesti do ozljede u usnoj šupljini ili do prošupljivanja unutarnjih organa.

Hrana koju možete davati psu

Ako već dajete svom psu ostatke hrane koju vi jedete, onda je sigurno da mu date voće, povrće i kuhano meso.

Mrkve i jabuke su najbolji izbor jer prve mogu smanjiti rizik od sive mrene i razvoja srčanih bolesti, dok jabuke potiču zdrav rad probavnog sustava.

Kuhana piletina, puretina i govedina pune su proteina i dobar su dodatak prehrani vašeg psa. Osim toga, u umjerenim količinama mogu jesti i kuhanu ribu, kao što su losos i tuna, koje su bogate aminokiselinama, proteinima i omega-3 masnim kiselinama. Samo pazite da riba nema kostiju i ne dajte mu da je jede više od jednom tjedno.

Bernal preporučuje da svu hranu koju želite dati svome psu pomiješate s njegovom redovitom hranom i stavljate mu to u njegovu zdjelu kako biste ga istrenirali da vam ne stoji pored stola svaki put kad jedete.

Ipak, i ovo biste trebali raditi u umjerenim količinama jer se može dogoditi da, ako mu dajete previše ostataka svoje hrane, poremetite njihove normalne potrebe za hranom i nadmašite limit kalorija koje tijekom dana treba unijeti. Neka ostaci koje mu dajete budu neka vrsta nagrade i neka ne premašuju 15 posto od količine njegove regularne hrane.

Foto: Unsplash

IZVOR: INDEX.HR