Prvi put vježbate u tridesetoj? Evo na što biste trebali obratiti pažnju

by | 20 kolovoza, 2015

Prešli ste tridesetu i nikada niste vježbali. Dobro, nije baš za pohvalu, ali svakako je bolje ikad nego nikad. Imajte na umu to da je svaka promjena u životu stresna, čak i ako je pozitivna.

11863332_10154146828518986_2224998491983865422_n-490x490

Veliki korak je odlučiti se za vježbanje, i evo što treba poduzeti da poslije prvog ili drugog treninga ne biste odustali uz komentar: ”Ovo je preteško za mene.”

Program vježbanja prilagodite kondiciji u kojoj ste nalazite.
U obzir uzmite to da nikada niste vježbali i to kakve su vam navike: jeste li aktivni (šetate, vozite bicikl do posla, plivate povremeno) ili vodite sedentarni način života (ispred računala na poslu i ispred TV ekrana kod kuće). Isto tako, treninzi neka budu u skladu s vašim trenutačnim zdravstvenim stanjem i, naravno, vašim godinama (mada taj podatak vrlo često nije presudan i uglavnom ne igra presudnu ulogu kada je rekreativno vježbanje u pitanju).

Pažljivo dozirajte opterećenje i intenzitet vježbanja
Prvih nekoliko treninga ne bi trebalo koristiti opterećenja, prvo naučite pravilno izvoditi pokrete pri izvođenju vježbi, kao i ravnomjerno disati. Kada usavršite tehniku i disanje, lako ćete na sve to dodati (male) utege.

Aerobne vježbe tijekom treninga su odlična stvar
Jedan dio treninga odvojite za kardio (brzo hodanje na traci ili vožnja bicikla). Aerobno vježbanje je odlično za kondiciju i za kasnije intenzivnije treninge.

Nakon odrađenog treninga obavezno se istegnite
Temeljitim istezanjem oporavit ćete svoje tijelo i pripremiti ga za napore koji ga očekuju odmah nakon treninga. Poželjno je i da poslije vježbanja lagano prošetate do kuće.

U prvih mjesec dana najbolje je raditi kružne treninge
Ovaj oblik vježbanja aktivirat će sve mišićne grupe podjednako, samim tim će i opterećenje biti pravilno raspoređeno, a neće biti ni jakih upala mišića i bolova u tetivama.

Trening treba biti uživanje i relaksacija, nikako ne bi trebao boljeti. Ovo se ne odnosi samo na dame koje su prešle tridesetu, već na sve nas.
Osnovni cilj treninga jest zdravlje i oblikovanje tijela, zato samo umjereno i dozirano.
Ako pregrmite prvih mjesec dana, fizička aktivnost postat će vam rutina.

Izvor: Life Content
Foto: Facebook/Marilyn Monore