Prve sunčane naočale izrađene od otpada proizvod su koji bi mogao spasiti oceane od plastike

by | 4 studenoga, 2020

Svake godine proizvedemo oko 300 milijuna tona plastike od kojih većina ulazi u rijeke, mora, jezera i oceane.

Kako bi stao na kraj onečišćenju okoliša i ugrožavanju planete, još dok je bio u srednjoj školi, Boyan Slat, odlučio je svoj život posvetiti istraživanju polucije plastike i problemima oko čišćenja iste, odustao je od fakulteta i razvio je koncept koji je predstavio 2012. godine na TEDXDelft. Riječ je o projektu The Ocean Cleanup, neprofitnoj inženjerskoj okolišnoj organizaciji sa sjedištem u Nizozemskoj, koja razvija tehnologiju za vađenje plastičnog onečišćenja iz oceana i presretanje u rijeke prije nego što može uopće doseći ocean.

Od prve prikupljene plastike iz Tihog oceana u 2019. godini, pa do danas, Boyan je predstavio prvi proizvod u potpunosti proizveden od plastike uklonjene iz Tihog oceana u prošloj godini. Vjerojatno najmoderniji način na koji možete sudjelovati u očišćenju oceana su ove sunčane naočale koje su dizajnirane tako da mogu ponovno biti lako reciklirane. Naočale su polarizirane s potpunom UV zaštitom, a dizajn je napravljen u suradnji s renomiranim dizajnerima sunčanih naočala – Yvesom Beharom i Safilom.

Cijeli proces izradnje, od samog početka, do finalnog proizvoda Boyan je snimio i predstavio javnosti kako bi bio potpuno transparentan i potaknuo i druge na pozitivnu promjenu, a 100 % sredstava od prodaje ovih naočala ide direktno za nastavak operacija čišćenja oceana diljem svijeta (cijena im je 200 dolara). Od samo jednih prodanih naočala, mladi Nizozemac tvrdi kako može počistiti površinu zagađenog Tihog oceana koja je ekvivalent 24 nogometna terena, a od svakog prodanog para – bit će očišćena površina veličine pola milijuna nogometnih terena. U svega nekoliko dana, prikupljeno je već dovoljno sredstava za čišćenje površine oko 133 000 nogometnih terena, a što ih se više proda i proces se neprestano ponavlja ukrug – od čišćenja, preko proizvodnje, pa do proizvoda, veća je mogućnost za potpunim očišćenjem oceana diljem svijeta.

Foto: The Ocean Clean up