Savjeti stručnjaka

Proljeće utječe na probavu

by aleks

20.05.2013.

Za one koji pate od gastritisa ili upale sluznice želuca proljeće je neugodno godišnje doba. Promjene vanjske temperature predstavljaju stres za organizam, a posebno za organe za probavu.

U proljeće dolazi do povećanog lučenja kiseline koja nadražuje stijenke želuca, pa se javljaju neugodnosti poput mučnine i boli. Upala sluznice želuca nije prolazan zdravstveni problem jer, ako se ne liječi, može prerasti u puno ozbiljnije bolesti organa za probavu.

Dan započnite doručkom ili makar keksićem. Uz redovite kontrole kod liječnika i pridržavanja propisane terapije, oboljeli od gastritisa moraju promijeniti način prehrane. Trebaju izbjegavati rajčicu i južno voće jer oni sadrže tvari koje pojačavaju želučanu kiselinu. Iz jelovnika treba izbaciti mesne prerađevine i slatkiše koji usporavaju probavu, kao i mahunarke koje izazivaju nadutost. Do iritacije želuca dolazi i uslijed prekomjernog konzumiranja žestokih pića, ali i namirnica koje sadrže kofein, kao što su Coca-Cola, kava i čokolada.

Ako patite od gastritisa, pokušajte se suzdržavati od slastica koje vam mogu pogoršati tegobe. Pogledajte čime možete zamijeniti pojedina jela i namirnice kako biste bili sigurni da se žgaravica neće opet javiti.

– Umjesto svježeg bijelog kruha jedite crni dvopek

– Ljutu papriku zamijenite aromatičnim travama, kao što su timijan, origano i vlasac

– Kuhanu šunku, salamu i slaninu zamijenite posnom sirovom šunkom

– Čokoladu, šlag i džemove zamijenite biskvitima i kolačima sa suhim voćem

Izvor: Danas.rs