Prirodni lijekovi za ublažavanje najčešćih simptoma menopauze

by | 19 ožujka, 2016

Više od pedeset posto žena tijekom menopauze ima neke od negativnih simptoma, poput nereguliranih ciklusa, naleta vrućine (valunge), noćnog znojenja, suhoće vagine, umora, nesanice, promjene raspoloženja, nedostatka koncentracije, suhe kože i kose.

1

Netko može imati samo blage, a netko vrlo izražene tegobe. Nakon nastupanja menopauze, povećava se rizik od srčanožilnih bolesti, osteoporoze, urinarne inkontinencije, povećanja tjelesne težine i problema s intimnim odnosima.

Ako su tegobe jako izražene, moguće ih je ublažiti ili čak kompletno ukloniti hormonskom nadomjesnom terapijom, nadoknadom hormona koje inače luči tijelo žene – niskim dozama estrogena sa ili bez progestrogena. Hormonska nadomjesna terapija može biti u obliku tableta, vaginaleta, krema, gelova, nazalnih sprejeva ili flastera.

Postoje i alternativne terapije u menopauzi, za koje se možete odlučiti ako ne možete ili ne želite koristiti hormonalnu nadomjesnu terapiju. Pojedine namirnice mogu vam pomoći da ublažite ove tegobe, a u nastavku pročitajte što biste trebaloi jesti kako bi vaš organizam normalno funkcionirao u ovom periodu.

Koje namirnice mogu ublažiti negativne simptome menopauze pogledajte na sljedećim stranicama…

2

Prije svega se preporučuje zdrava i raznovrsna prehrana, temeljena na namirnicama koje osiguravaju kalcij, kao što su mliječni proizvodi, sir, sardine, losos i zeleno lisnato povrće. Odgovarajući unos kalcija će usporiti snižavanje gustoće kostiju i nastanak osteoporoze s prijelomima.

Simptomi menopauze uzrokovani su smanjenjem razine spolnog hormona estrogena. U prirodi postoje određene namirnice koje sadrže fitoestrogene: tvari koje po strukturi nalikuju estrogenima, pa slično (iako slabije) djeluju i na funkcioniranje organizma. Unoseći više ovakvih namirnica, ublažit ćete simptome klimakterija.

Namirnice koji sadrže fitoestrogene su: soja, grašak, rajčica, mrkva, šparoge, brokula, kupus, paprika, krastavci, cvjetača, zelena salata, luk, krumpir, šljive, jagode, jabuke, kruške, grožđe, naranče, ribiz, grejpfrut…

Napomena: Ako ste preboljele rak dojke pozitivan na estrogen, morate izbjegavati konzumiranje namirnica s fitoestrogenima.

3

Naleti vrućine – voda

Pijte puno vode: preporuka je osam čaša dnevno. Uz to što će ublažiti nalete vrućine, ta količina vode učinit će vašu kožu ljepšom i vitalnijom.

Razdražljivost

Promjene raspoloženja i depresija mogu se javiti kao posljedica fluktuacije hormona tijekom menopauze. Ugljikohidrati mogu podići razinu serotonina, hormona sreće, pa tako i smanjiti depresije. Stoga u prehranu uključite cjelovite žitarice i proizvode od njih. Omega-3 masne kiseline, kojih ima u lososu, također mogu blagotvorno utjecati na depresiju.

4

Povećanje tjelesne težine

Kad se smanjuje razina estrogena, masnoće se preraspoređuju po tijelu, a uglavnom se koncentriraju oko trbuha. Uz to, slabost i smanjenje mišićne mase često rezultiraju povećanjem tjelesne mase. Kako biste ovaj proces spriječili ili barem usporili, smanjite unos masnoća, a trudite se potpuno izbaciti iz prehrane zasićene masnoće.

U periodu nakon menopauze postoji visok rizik od srčanih bolesti. Zaštitite svoj srčanožilni sustav redovitim konzumiranjem ribe bogate omega-3 masnim kiselinama. Zasićene masnoće unosite rijetko ili nikako, a bijelo brašno zamijenite brašnom od cjelovitih žitarica.

5

Rajčica

Rajčica sadrži značajnu dozu vitamina B 6, koji je vitalno važan za ravnotežu estrogena i progesterona. Upravo u fazama kada su ovi hormoni neuravnoteženi, postaje nam teško kontrolirati simptome menopauze.

U fazi pred menopauzu, količina energije potrebna ženskom tijelu koje nije fizički aktivno smanjuje se za oko 400 kalorija dnevno. Studija istraživača na čelu s Masakazuom Terauchijem pokazala je da upravo rajčica povećava razinu energije potrebnu ženskom tijelu koje nije fizički aktivno.

Rajčica, također, može smanjiti stres i stabilizirati promjene raspoloženja tijekom menopauze, a samim tim i smanjiti nalete topline. Osim toga, rajčica štiti i srce, a sok od ove namirnice regulira razinu triglicerida, ubrzava metabolizam i smanjuje kolesterol.

6

Nar

Zahvaljujući masovnoj prisutnosti antioksidansa i fitoestrogena, nar uspostavlja hormonalnu ravnotežu i kod žena, te ublažava simptome menopauze i pomlađuje. Ako ne konzumirate svježi nar, ubacujte njegova zrna u slatka i slana jela, jogurt, voćne salate – on će doprinijeti tome da vaš obrok bude zdraviji, a djelovat će i vrlo dekorativno.

Maca

Kao adaptogen, maca djeluje prije svega na endokrinološki sustav – stimulira hipofizu i hipotalamus, čime utječe na sve žlijezde s unutrašnjim lučenjem da održe optimalnu razinu hormona za normalno funkcioniranje cjelokupnog ljudskog organizma.

Osim toga, maca poboljšava otpornost organizma, prirodno je sredstvo za ublažavanje simptoma PMS-a i menopauze, a značajne količine proteina, vitamina i minerala daruju joj moć pozitivnog efekta kod sportaša i osoba sa sindromom kroničnog umora.

7

Fizička aktivnost

Od velike koristi pri ublažavanju simptoma menopauze i klimakterija može biti i umjerena fizička aktivnost koja će pomoći u održavanju opće kondicije, smanjiti rizik od razvoja bolesti srca, te ojačati kosti. Preporučuje se aktivnost na otvorenom s obzirom da izloženost suncu potiče proizvodnju vitamina D koji pomaže tijelu apsorbirati kalcij iz hrane, te tako doprinosi zdravim kostima i zubima.

Jedno istraživanje pokazalo je da žene u postmenopauzi koje su imale problema s nesanicom kako prakticiranje joge može u velikoj mjeri olakšati probleme sa spavanjem, te ublažiti i druge simptome menopauze, pa tako i snižava razinu stresa, umanjuje nalete vrućine i noćno znojenje.

8

Čajevi od pojedinih biljaka mogu također pomoći da se umanje tegobe menopauze.

Livadska djetelina, na primjer, sadrži izoflavone koji mogu oponašati djelovanje hormona. Osim smanjenja simptoma menopauze, izoflavoni pozitivno utječu i na zdravlje kostiju, krvnih arterija i srca, te na smanjenje kolesterola. Crvena djetelina najbogatiji je izvor izoflavona koji dokazano olakšavaju podnošenje promjena u menopauzi, odnosno reducira jačinu i učestalost naleta vrućine i preznojavanja, uklanja napetost i nervozu, te umanjuje vaginalnu suhoću.

Neven sadrži eterično ulje, gorčinu, kalendulin, salicilne kiseline i saponin. Ova biljka se od davnina koristi za mnoge ženske probleme vezane uz menstrualne tegobe, poput uspostave redovitog menstrualnog ciklusa i smanjenja menstrualnih bolova u mladih žena, ali i žena u menopauzi.

Bijela imela pokazala se kao odlično prirodno sredstvo za reguliranje brojnih bitnih funkcija u organizmu, uključujući i hormonske poremećaje. Osim toga što utječe na reguliranje hormona, regulira i cirkulaciju, krvni tlak, ublažava glavobolju, otklanja nesanicu, umor, osjećaj bezvoljnosti, što su sve mogući simptomi menopauze. Međutim, od imele nemojte sami raditi ljekovit napitak, jer ovo zahtijeva stručno znanje i iskustvo. Umjesto toga, kupite eliksir u specijaliziranim prodavaonicama, a prilikom primjene se strogo pridržavajte uputa za uporabu. Prije uporabe i početka terapije poželjno je da se posavjetujete s liječnikom.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock