Ovo su neke od neočekivanih menstrualnih promjena

by | 8 prosinca, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Vaš ciklus može prouzrokovati još neke promjene osim bolova u trbuhu…

Glavobolja
Skloniji ste glavoboljama i migrenama zbog vaše razine estrogena koja je vrlo niska za vrijeme ciklusa, a on utječe na „kemijsku“ uravnoteženost u mozgu. Ako uzimate lijekove protiv bolova i oni ne pomažu, razmotrite prelazak na kontracepcijske pilule, koje razinu estrogena održavaju jednakom cijeli mjesec.

Nespretne ste
Nije ništa neobično ako uhvatite sebe kako griješite kod jednostavnih stvari. Neke studije o atletičarkama pokazale su da one svoje treninge provode usporenijim tempom za vrijeme ciklusa. Također, dokazano je da su žene u ovom periodu pomalo čudne. Objašnjenje: napuhnuti ste, i to vas čini nestabilnim, to jest motorika kretanja je otežana.

Zbunjenost
Uobičajeno je da se osjećate malo konfuzno neposredno pred menstruaciju. Iako studije nisu ustanovile zašto se to događa, objašnjenje može biti u promjeni razine estrogena i progesterona, koji mogu utjecati na vaše razmišljanje.

Suhe oči
Mnoge žene kažu da su im oči „nemirne“ i nisu vlažne kao inače. Još jednom možete okriviti stanje estrogena: hormoni pomažu pri regulaciji hidratiziranosti tijela.