Pričate sa samim sobom? Evo kad je to dobro, a kad si narušavate zdravlje

by | 23 rujna, 2020

Potpuno je normalno imati unutarnje monologe, odnosno pričati sam sa sobom. To je čovjekov izvorni govor, koji potiče iz podsvijesti, a može otkriti toliko toga.

No kao i druge stvari, unutrašnji monolog ima negativnu stranu koje mnogi ljudi nisu svjesni. Pozitivno razmišljanje i optimizam odlični su alati za reduciranje stresa. Znanstveno je dokazano da pozitivan pogled na svijet i život utječe povoljno na kvalitetu života. S druge strane, negativno razmišljanje može učiniti suprotno. Negativan monolog, kojim si neprestano ukazujemo na vlastite pogreške, kojim se kažnjavamo i kojim ističemo vlastite mane, može utjecati pogubno na naše mentalno i duševno stanje.

Kako prepoznati negativan unutarnji monolog?

Prije nego što počnete više razgovarati sa sobom samim, morate naučiti razlikovati pozitivni od negativnog unutrašnjeg monologa. Negativno pričanje sa samim sobom može se razdijeliti na nekoliko kategorija:

Personaliziranje – okrivljavanje sebe za sve negativno, pronalaženje sebe u svim lošim tuđim pričama.

Preuveličavanje – ignoriranje svega pozitivnog i prebacivanje fokusa samo na ono loše.

Očekivanje najgoreg – bez ikakve logike neprestano iščekujete loš ishod iz svih situacija.

Polariziranje – gledanje na svijet i okolinu kroz dva pola – crno i bijelo, odnosno loše i dobro, bez postojanja sredine.

Kako se riješiti negativnog pogleda na svijet?

Ako ste prepoznali vlastite unutrašnje misli u navedenim kategorijama, dobra je vijest što ih uvijek možete pretvoriti u pozitivne misli i stavove. Primjerice, ako sami sebi kažete da ste sramota jer niste uspjeli, kažite si nakon toga da ste hrabri jer se pokušali. Svaku lošu riječ i misao možete pretvoriti u dobru tako što ćete prihvatiti ono negativno, prihvatiti osjećaj koji je to izazvalo u vama i to preokrenuti. Dobar način za to je humor. Nasmijte se svojim lošim mislima, okružite se pozitivom te preusmjerite fokus s ružnih riječi na afirmacije i ohrabrujuće riječi te komplimente. Ako ne možete upravljati vlastitim lošim mislima i negativnostima, nemojte zaboraviti da uvijek možete potražiti stručnu pomoć.