Produženi vikend provodimo na jednoj od najljepših planinarskih staza u Hrvatskoj

by | 7 lipnja, 2023
premuziceva staza

Produženi vikend koji nam slijedi definitivno je odlična prilika za novi izlet, a sada ćemo ga provesti na Premužićevoj stazi!

Premužićeva staza jedinstveni je spomenik graditeljskog umijeća i nedvojbeno najatraktivniji planinarski put u Hrvatskoj te nudi prolazak kroz najljepše predjele sjevernoga i srednjeg Velebita između Zavižana i Baških Oštarija.

Stazu je projektirao i gradio inženjer šumarstva Ante Premužić, strastveni planinar i zaljubljenik u ljepote Velebita. Kasnije su je njemu u čast hrvatski planinari prozvali njegovim imenom.

Staza je dugačka 57 km, a prvih 16 km (8-9 sati hoda) prolazi područjem NP Sjeverni Velebit, a izrazito je popularna među turistima. Premužićeva staza proteže se hrptom planine od Zavižana do Baških Oštarija u srednjem Velebitu, nema teških uspona pa je pogodna i za posjetitelje nenavikle na planinarenje.

Premužićeva staza je 2009. godine službeno zaštićena kao kulturno dobro od nacionalnog značaja.

Ove godine iz tiska je izašao planinarski vodič Premužićeva staza. Izdavači vodiča su Hrvatski planinarski savez, Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit i Javna ustanova Park prirode Velebit. Vodič je dostupan u Uredu HPS-a i na web trgovini HPS-a po cijeni od 7,00 €.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Domagoj Pernar (@pernar_domagoj)

Premužićeva staza – upute za planinarenje

Staza je izvrsno označena i pruža ugodno iskustvo hodanja, a blagi teren omogućava da je prođu čak i oni koji nisu navikli na planinarenje. Međutim, važno je imati na umu da je staza planinarska i da za njezin obilazak treba poduzeti pripreme, imati odgovarajuću opremu i ponijeti dovoljno hrane i vode. Neke dionice staze mogu trajati i do šest sati hodanja.

Kako smo već spomenuli, ukupna duljina staze iznosi 57 km, a prvih 16 km (8-9 sati hoda) prolazi kroz prekrasno područje Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Uobičajen smjer kretanja je s juga prema sjeveru, započinjući iz Planinarskog doma Zavižan (1594 m), prelazeći preko slikovitog prijevoja Veliki Alan (1412 m) i završavajući na Oštarijskim vratima (927 m). Staza je poznata po svojoj izvanrednoj ljepoti, ali također zahtijeva dobru kondiciju i planinarsku opremu kako bi se uspješno savladala.

Trasa Premužićeve staze je takva da se većinu vremena kreće na otprilike 1600 m nadmorske visine, a to znači poprilično ugodan i ravnomjeran teren za pješačenje. Visinska razlika između najviše i najniže točke duž cijele staze iznosi samo 200 m što čini stazu pristupačnom i izvodljivom čak i za ljude koji nisu navikli na planinarenje, dok istovremeno omogućuje uživanje u impresivnim krajolicima kojima prolazite.

S Premužićeve staze se odvajaju neki od najljepših uspona na vrhunce sjevernog i srednjeg Velebita, poput Gromovače, Crikvene, Šatorine i drugih. Ova odvajanja omogućuju planinarima da istraže vrhove i uživaju u nevjerojatnim panoramskim pogledima.

Na otprilike dva sata hoda od Zavižana nalazi se planinarsko sklonište Rossijeva koliba, idealno mjesto za odmor i osvježenje prije nastavka putovanja.

Sigurno je ipak da staza pruža priliku za istražiti raznolike dijelove planinskog područja i doživjeti spektakularna ljepota sjevernog Velebita.

Pročitajte: Građani ovog grada na popisu su najsretnijih na svijetu, a evo i zašto 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maddie (@madeleinebbr)

 

Premužićeva staza u brojkama

  • Dužina staze u NP Sjeverni Velebit: 16 km
  • Prosječna širina: 1,20 m
  • Najviša točka: 1630 m, NP Sjeverni Velebit
  • Najniža točka: 920 m, Baške Oštarije, PP Velebit
  • Prosječni nagib: 10 %
  • Najveći nagib: 20 %, sedlo Crikvena, NP Sjeverni Velebit

Izvor: NP Sjeverni Velebit, Instagram, naslovna: @majakosec