Prema teoriji psihologa, ove 3 stvari mora imati prava ljubav

by | 30 kolovoza, 2020

Neupitno je da se svaka duga veza mijenja s godinama, prolazi kroz brojne faze i u svoj razvoj uključuje različite emocije.

Nisu svi ljubavni odnosi jednake, a kroz povijest su nastale brojne teorije o vrstama ljubavi. Jednu od popularnijih teorija osmislio je psiholog Robert Sternberg 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća. Prema njegovoj teoriji, ljubav se sastoji tri ključne komponente – intimnosti, strasti i predanosti. Razvio ju je proučavajući Freuda i druge poznate psihologe te njihove teorije veza i ljubavnih odnosa. Nedavno je njegova teorija dokazana kroz istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 7 300 osoba iz 25 država.

Tri komponente ljubavi prema Sternbergovoj teoriji

Intimnosti – prikazuje koliko su partneri bliski, povezani i povjerljivi jedno prema drugome. U intimnost je, također, uključena i kvaliteta komunikacije.

Strast – uključuje seksualnu privlačnost, ali i samu potrebu za partnerom i njegovom prisutnošću.

Predanost je jedina komponenta koju osoba čini svjesno. To je onaj trenutak u kojem netko kaže “to je to, ne moram više tragati za svojom osobom”. To je svjesni odabir partnera s kojim netko želi i bira biti do kraja života.

Ako neki od elemenata nedostaje, riječ je o nepotpunoj ljubavi. Ovisno o tome koji element ili elementi nedostaju, prema Sternbergovoj teoriji postoji osam vrsta ljubavi.

ODSUTNOST LJUBAVI: niti jedna od komponenti nije prisutna.

PRIJATELJSTVO: samo INTIMNOST bez strasti i predanosti.

ZAVOĐENJE: samo STRAST bez intimnosti i predanosti (ovdje spadaju i veze koje su u začetku i još se nisu razvile u “ozbiljne”). Romantična ljubav u zapadnom svijetu često počinje kao zavođenje pa razvojem intimnosti postaje romantična ljubav, a razvojem predanosti postaje “potpuna” ljubav.

ISPRAZNA LJUBAV – samo PREDANOST bez strasti i intimnosti. Neki se brakovi znaju naći u ovakvoj situaciji kada među partnerima nestane intimnosti i strasti, a odluče ostati zajedno, npr. radi djece ili iz nekog drugog razloga.

ROMANTIČNA LJUBAV – karakteriziraju je INTIMNOST i STRAST, ali joj manjka predanosti.

PRIJATELJSKA DUGOTRAJNA LJUBAV: karakteriziraju je INTIMNOST i PREDANOST uz izostanak strasti. Javlja se među dugogodišnjim prijateljima, među nekim članovima obitelji, ali i među partnerima koji su dugo godina u braku, a među njima više nema strasti.

BLESAVA LJUBAV: karakterizira je STRAST I PREDANOST i odsutnost intimnosti. Primjer ovakve ljubavi je npr. par koji se vjenčao (predanost, obvezao se) iz strasti (ljubavi na prvi pogled), a nije uzeo dovoljno vremena za upoznati se i razviti intimnost. Katkad se intimnost razvije naknadno, no često ovakvi potezi završe razvodom.

POTPUNA LJUBAV: u njoj su prisutne sve tri komponente: INTIMNOST, STRAST, PREDANOST.

Foto: Olya Kobruseva/Pexels