Prema riječima stručnjakinje, ova 3 rituala pomoći će vam kod prebolijevanja i žaljenja

by | 13 ožujka, 2021

Iako smo gotovo svi s nestrpljenjem čekali zakoračiti u 2021., mnogima se pokazala kao najteža godina prepuna unutrašnjih prepreka i borbi.

No to nas ne treba čuditi jer svi tereti 2020. nisu mogli nestati u danu. Morali smo ih ponijeti sa sobom te se naučiti živjeti s njima. Velikom broju ljudi to ne polazi za rukom zato što su se u vrlo kratkom periodu dogodile goleme promjene te restrikcije koje i dalje traju. Svijet je postao novo mjesto, a naš je zadatak ponovno naučiti živjeti u njemu. Kako bi nam pomogla u tome, trenerica za osobni razvoj Thérèse Cator za MBG govorila je o tri rituala koja pomažu u situacijama poput ove u kojoj se trenutačno nalazimo.

Trenutačno su mnogi od nas puni nakupljene tuge i bijesa koji nastaju zbog toga što se osjećamo bespomoćno. Ovi će vam rituali zasigurno pomoći u rješavanju tih emocija, a pomoći će i u teškim situacijama poput prekida veze ili prijateljstva, gubitka posla i slično. No prije nego krenete sa sljedećim ritualima, morate ostaviti prostora za tugu te usporiti i prihvatiti sve emocije koje se nalaze u vama. U suprotnome, vam ove vježbe neće pomoći.

3 rituala za pomoć kod prebolijevanja i žaljenja

Fizička aktivnost

Cator kaže kako puno toga možemo naučiti od životinja te starijih naroda. Životinje nakupljeni stres rješavaju tako što se istrče i istresu, dok određeni narodi i plemena imaju rituale žaljenja prilikom kojih plešu, pjevaju te nariču. Sve su to načini na koje se fizički izbacuje nakupljena tuga i stres. Stoga, u trenucima velike boli budite glasni, krećite se, plešite te pronađite način na koji ćete pokretom sve te emocije izbaciti iz sebe.

Podrška i druženje

Podrška i druženje s bliskim ljudima u trenucima tuge iznimno su bitne stavke kod zacjeljivanja. No ono što Cator naglašava je davanje prostora osobama koje žale. Savjeti prijatelja su dobrodošli, no prema njezinim riječima, ponekad je ljudima potreban samo prostor te mogućnost pokazivanja i izricanja vlastite boli.

Zapisivanje misli

Osobe koje uredno pišu dnevnik bolje su u prepoznavanju vlastitih emocija te obrazaca ponašanja. Kod pisanja dnevnika budite otvoreni, pišite iz srca te otpustite sve one misli i osjećaje koji vas bole i koji vam smetaju. Cator predlaže da si pri pisanju dnevnika odgovorite na pitanja poput “što se nalazi u meni” te “što trebam prežaliti”.

Foto: Milada Vigerova/Unsplash