Prema riječima psihologinje, ovo je način na koji ćete se smiriti usred paničnog napadaja

by | 21 veljače, 2021

Napadaj panike neugodno je iskustvo prožeto osjećajem izrazite neugodnosti ili straha, a često je popraćen bolovima u prsima, omaglicom, osjećajem nesvjestice, davljenja, mučnine, trnjenja pojedinih dijelova tijela, ubrzanim radom srca, drhtanjem, znojenjem te valovima vrućine.

Kad nastupi, svaka osoba koja proživljava napadaj panike želi samo jedno – da to iskustvo što brže prođe. Postoje metode i rješenja koja će pomoći u borbi protiv paničnih napadaja, no uglavnom se radi o dugotrajnim procesima. Iako su ti procesi i više nego dobrodošli, psihoterapija i rad na sebi ne pomažu istoga trenutka. Psihologinja Tanya G. K. Bentley u MBG podcastu govorila je o bržem rješenju na koje se može osloniti svatko tko doživi napadaj panike. Naime, radi se o metodi brzog disanja, koje je na prvi pogled sve obratno od onoga što bi osoba koja je usred paničnog napada htjela učiniti. No, prema riječima dr. Bentley, ova metoda doista pomaže.

Metoda kratkog i brzog disanja

Većina će ljudi ostati zbunjena na sam spomen rješenja u koje je uključeno brzo disanje jer osoba koja doživljava panični napadaj želi umiriti disanje. No dr. Bentley kaže kako brzi i “plitki” uzdasi mozgu i tijelu šalju poruku kako to činite namjerno te da zbog toga možete prestati s takvim disanjem i udahnuti normalno. Stoga, ako se ikad nađete usred napadaja panike, sve što trebate učiniti jest udisati brzo te ne udahnuti posve do kraja. Ponovite to pet, 10 ili čak 20 puta i nakon toga biste trebali moći udahnuti punim plućima. Doktorica napominje kako ta metoda nije ugodna, no da se pokazala učinkovitom kod mnogih.

Foto: Artem Kovalev/Unsplash