PREKO OVIH SIMPTOMA možete prepoznati da vam kontracepcijske pilule koje koristite ne odgovaraju

by | 17 srpnja, 2018
FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Ova kontroverzna metoda kontracepcije ima mnogo prednosti i nedostataka. Koliko god se osjećale sigurno od neželjene trudnoće, jednako toliko nas brinu nuspojave koje se javljaju dugotrajnom konzumacijom pilula. Ginekologica Prudence Hall tvrdi da, ako se osjećate depresivno, umorno, promjenjivog raspoloženja i jednostavno loše, trebate odmah prestati s uzimanjem kontracepcijskih pilula jer vam vlastito tijelo poručuje da vam ne odgovaraju. Na liječnicu Hall nadovezala se medicinska stručnjakinja Jessica Lue-Lai koja navodi sljedeće simptome kao znak nekompatibilnosti pilula za vaše tijelo:

Imate znatno obilnije menstruacije i intenzivnije menstrualne bolove
Iako vam se to može činiti normalnim, učestalo ponavljanje obilnijih krvarenja i jakih bolova nisu uobičajena i normalna pojava. Ako primijetite ove simptome, konzultirajte se s ginekologom o mogućnosti uzimanja kontracepcijskih pilula s manjim dozama hormona.

Raspoloženje vam se učestalo mijenja
Ovo je još jedan od razloga za konzultiranje s ginekologom o manjim dozama hormona.

Smanjen vam je seksualni nagon
Ovaj se simptom smatra normalnim ako ga osjećate prvih nekoliko mjeseci uzimanja ove metode kontracepcije. No ako i nakon tog razdoblja ne osjetite poboljšanje po pitanju seksualnog nagona, vrlo vjerojatno vam ne odgovaraju pilule koje uzimate.

Promijenio vam se apetit
Svejedno radi li se o povećanju ili smanjenju teka, ovo je jedna od čestih nuspojava koje nose kontracepcijske pilule.

Imate vrtoglavicu, mučnine, pa čak i povraćate
Ovo su vrlo ozbiljni simptomi i ne biste smjele čekati s odlaskom liječniku.

Grudi su vam posebno osjetljive
Ovo nije ništa zabrinjavajuće ako se radi o apsolutno izdrživoj preosjetljivosti. Međutim, ako vas ta bol počne ometati, obavezno se obratite ginekologu.

Stanje s aknama vam se pogoršalo
Kontracepcijske pilule bi trebale pomoći pri smanjenju akni pa ako primijetite da vam se stanje s aknama pogoršava, svakako se obratite liječniku.

IZVOR: INDEX.HR