Prednosti i mane hladnoga zraka: Možemo li uživati u zimskim čarolijama?

by | 2 siječnja, 2016

Tek što ste se vratili iz divne zimske šetnje, ispred ogledala vas je dočekalo neugodno iznenađenje, vaša koža lica je tako suha da zateže, a na nekim dijelovima pojavile su se sitne crvene kapilare. Boravak na hladnom zraku – da, ali po koju cijenu? Ako se dobro pripremimo, nema razloga za zabrinutost, kažu stručnjaci. Ključ je u hidrataciji.

woman-1031508_640

Lice

Kozmetika na bazi ulja pomaže da koža zadrži vlažnost i stvori zaštitni sloj koji je štiti od hladnog zraka i vjetra, kao i od pretjeranog isušivanja kože koje je posljedica boravka u zatvorenom prostoru uz radijator.

Tijelo

Prorijedite tuširanje u zimskom periodu ili ga vremenski ograničite. Nakon 15 minuta kupanja toplom vodom, s kože se skida dragocjeni lipidni sloj kože koji ima zaštitni efekt.

Usne

Izbjegavajte kozmetiku koja sadrži lanolin, puno umjetnih boja i mirisa, posebno ako imate osjetljivu kožu sklonu alergijama. Pravi izbor su masniji balzami. Navečer na usne nanesite sjajilo, a tijekom dana koristite stik s UV zaštitnim faktorom ili specijalni balzam na bazi cinka za skijaše.

Ruke

Ruke otkrivaju prve znakove starenja – budite izuzetak koji ne potvrđuje pravilo. Nošenje rukavica je nešto što se podrazumijeva u zimskom periodu. Koža se noću regenerira i obnavlja, a dodatno ćete joj pomoći ako jednom tjedno spavate s debelim slojem kreme na rukama.

Pozitivne strane

Hladnoća usporava izlučivanje sebuma koji začepljuje pore, zbog čega će vam lice izgledati čišće. Boravak na hladnom zraku smanjuje broj akni i prištića na licu. Osim toga, zimske aktivnosti su odlične za jačanje srca i dobro funkcioniranje dišnih organa.

Također, hladnoća topi kilograme – niske temperature aktiviraju masne stanice koje troše kalorije za zagrijavanje tijela na način na koji to čini treniranje Na kraju, hladan zrak utječe na san – idealna temperatura u spavaćoj sobi treba se kretati u rasponu od 15 do 18 stupnjeva Celzijevih.

Izvor: Life Content
Foto: Pixabay