Pravila ponašanja kod ginekologa

by | 26 ožujka, 2015

Bonton ili pravila ljepog ponašanja postoje i kod ginekologa. Pored toga što je uobičajeno da zakažete ginekološki pregled, potrebno je znati kojim rečenicama i postupcima možete iznervirati svog ginekologa.

MD001285

Odlazak na ginekološki pregled nije uvijek ugodan. Međutim, neugodnost ne osjećamo samo mi žene nego i ginekolozi kojima povjeravamo svoje zdravlje. Evo čime sve možemo isprovocirati ginekologa:

Kad se ispričavamo jer se nismo stigle izdepilirati.
Ginekolozi, a ni ostali liječnici, ne primjećuju naše dlačice. Svoje vrijeme ne troše na naš fizički izgled nego na naše tegobe, na zdravlje žene.

Kad otkazujemo pregled jer smo dobile menstruaciju.
Svi ginekolozi će se složiti da nije potrebno otkazivati pregled zbog menstruacije. Znanost je znatno uznapredovala, pa je i Papanikolau test moguće odraditi tijekom menstruacije.

Kad sami sebi postavljamo dijagnozu.
Na tržištu je toliko preparata i lijekova koji se mogu kupiti bez recepta da je jednostavno teško odoljeti odluci da se same liječimo. Ginekolozi to ne vole jer, prije ili kasnije, završimo na njihovom stolu.

Kad ne kažemo koje lijekove trenutačno koristimo.
Nama se čini beznačajno, ali je ginekolozima jako važno da znaju koju terapiju primijenjujemo, kakve tegobe još osjećamo. Ovo je posebno važno kod prepisivanja ginekološke terapije kako se ne bi dogodilo da lijek koji već koristimo umanji važnost onog koji tek trebamo uzimati.

Kad se ustručavamo pitati što nas sve zanima.
Nas je sram, mislimo da su naša pitanja glupa, pa u ordinaciji šutimo a onda na internetu tražimo odgovore. Pogrešan stav, tvrde ginekolozi. Trebamo uvijek pitati, liječnik će najbolje odagnati naše sumnje, usmjeriti u pravom smjeru.

Kad ne dolazimo na redovne godišnje kontrole.
Zašto ovo živcira ginekologe? Zato što je prevencija pola zdravlja, zato što samo jedan Papa-test može spasiti naš život.

Izvor: Life Content
Foto: thinkstockphotos.com