POZNATI SVJETSKI DIZAJNERI savjetuju kako ući u biznis i postati prepoznatljivi

by | 13 listopada, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Posao modnog dizajnera čini se glamuroznim i primamljivim. Tko ne bi želio putovati svijetom, posjećivati otmjene događaje, družiti se sa slavnim osobama, izlaziti na lijepa mjesta? No, kao i sve, i ovaj posao ima svoje negativne strane, a da biste se uopće približili svijetu modnog dizajna, potrebno je uložiti puno truda i posjedovati golemi talent. Najbolje to znaju oni koji su se uspjeli probiti u svijetu mode. Neki od njih odlučili su podijeliti svoje znanje i olakšati posao mladim generacijama. Ovo su njihovi savjeti.

STELLA McCARTNEY: “Najvažnije je ostati vjeran sebi. Ako želite imati modnu kuću, nemojte se pretvarati da ste netko tko niste. Ljudi će vas prozreti. Morate raditi, nemojte očekivati da će vam uspjeh doći serviran na pladnju. Moj savjet je da industriji pristupite na drukčiji način. U fazi smo u kojoj modna industrija treba biti usporediva s drugim dizajnerskim industrijama, bilo da se radi o arhitekturi i tehnologiji ili dizajnu pokućstva. Bitno je slušati nove generacije i razmišljati izvan okvira.

TOM FORD: “Ako želite stvoriti modnu kuću, spoznajte sami sebe. Kada postanete poznati dizajner, svijetu dajete svoj ukus. Prodajete ga i on više nije samo vaš. To možete učiniti samo jednom. Sva vaša sviđanja i nesviđanja postat će DNK vašeg brenda. Bez obzira na to što ja činio, uvijek ću u očima javnosti biti seksi dizajner koji voli crno. Miuccia (Prada) inteligentni je dizajner, Yves (YSL) je nježni dizajner koji pati… Poanta je, znajte što želite poručiti.

RACHEL ZOE: “ Nikad nisam imala točno određene upute za svoju budućnost. Ne vjerujem u postavljanje strogih karijernih ciljeva. Karijerni putovi obično zahtijevaju puno pokušaja i pogrešaka i morate si dozvoliti slobodu da se prilagođavate novonastalim okolnostima. Ponekad mislite da se treba kretati u određenom smjeru, ali to ne uspije, ili se ne čini ispravnim. S vremena na vrijeme ukaže se bolja prilika i morate iznova započeti na drugom području.

ALEXANDER WANG: “Imati jasnoću pogleda. Znati što želite. Ako ne znate kako nešto ostvariti, a znate što točno želite, mislim da ćete usput skupiti dijelove slagalice i ostvariti cilj.

ALESSANDRA FACCHINETTI: “ Studirala sam kiparstvo i arhitekturu četiri godine prije nego sam se prebacila na modu. Shvatila sam da sve što želim izraziti mogu izraziti kroz modu.

THAKOON PANICHGUL: “Pitajte se želite li biti slavni, ili želite biti dizajner. Budite iskreni u odgovoru i ako uistinu želite biti dizajner (i ništa drugo vas neće zadovoljiti) onda ćete vjerojatno u tom naumu i uspjeti.”