Pozitivne emocije su u slučaju majki jako bitne, a evo i zašto

by | 2 siječnja, 2020

Istraživači su otkrili da mozgovi majki i beba rade zajedno u „megamreži“ u kojoj su moždani valovi u istoj liniji, čime stvaraju veću povezanost i empatiju. Ali ta razina povezanosti može se razlikovati zbog majčinog emotivnog stanja.

Kad majke iskažu pozitivne emocije, njihov mozak postaje mnogo povezaniji s bebinim mozgom. Znanstvenici misle da veća povezanost može pomoći bebi u bržem učenju, a samim time i da se mozak kompletnije razvije. Ako su majke sretne, to će najvjerojatnije poboljšati djetetov razvoj.

Liječnica Vicky Leong, profesorica psihologije na Sveučilištu Cambridge, za Telegraph je rekla da naše emocije doslovno mogu promijeniti način na koji naš mozak dijeli informacije s drugima. Pozitivne emocije nam pomažu u učinkovitijoj komunikaciji.

Depresija može imati vrlo moćan negativni efekt na roditeljsku sposobnost uspostavljanja povezanosti s bebom. Svi socijalni znakovi koji obično potiču vezu s djetetom su manje čitljivi i tako dijete ne dobiva emocionalni doprinos koji mu je potreban da bi napredovalo. Istraživanje koje je objavljeno u časopisu NeuroImage koristilo je metodu dvostruke elektroencefalografije (EEG) kako bi pratilo signale mozga sedam parova majki i beba dok komuniciraju jedni s drugima.

Studija je pokazala da pozitivna interakcija, praćena kontaktom očima, povećava sposobnost majčinog i bebinog mozga da funkcioniraju kao jedan sustav s efikasnom razmjenom i protokom informacija između majke i djeteta.

Iz svoje prethodne studije liječnica Leong je saznala da su bebe, kada je veza živaca između majki i beba jaka, spremnije i motiviranije učiti od svojih majki. U ovoj životnoj fazi dječji mozak ima sposobnost značajno se mijenjati i ove promjene su vođene bebinim iskustvima. Liječnica smatra da se, koristeći pozitivan emocionalni ton tijekom socijalnih interakcija, roditelji mogu bolje povezati sa svojim bebama i potaknuti razvoj njihovih mentalnih sposobnosti.

Rezultati također ukazuju na to da bebe čije su majke depresivne pokazuju manje dokaza o učenju zbog slabe veze majke i novorođenčeta. Majke koje imaju trajno nisko ili negativno mentalno stanje zbog kliničke depresije imaju tendenciju uspostavljanja manje interakcija sa svojom bebom. Liječnica Leong je primijetila da ove majke mnogo manje pokušavaju uspostaviti kontakt očima sa svojim bebama. Emocionalna komunikacija između roditelja i njihove djece je presudna u najranijoj dobi, ali se vrlo malo zna o njezinim živčanim podlogama.

Kao društvena vrsta ljudi dijele emocionalna stanja s drugima. Ova studija pokazuje kako emocije mijenjaju vezu između dvije osobe na živčanoj razini.

Istraživači kažu da se njihova otkrića odnose i na mnoge druge vrste veza poput bračnih veza, veze između brata i sestre, bake i unuka i drugih veza u kojima je jedna osoba vezana za drugu. Jačina efekta vjerojatno ovisi o tome koliko se dobro subjekti poznaju i o razini međusobnog povjerenja.

IZVOR: INDEX.HR