Povijesna odluka! Europski parlament donio rezoluciju za okončanje pokusa na životinjama

Rezolucija poziva Europsku komisiju da pokrene akcijski plan za okončanje svih pokusa na životinjama

by | 19 rujna, 2021
testiranjenaživotinjama

Ispisuje se povijest – Europski parlament donio je povijesnu rezoluciju o postupnom ukidanju ispitivanja na životinjama. Rezolucija istovremeno poziva Europsku komisiju da pokrene akcijski plan za okončanje svih pokusa na životinjama, kako prenosi Plant Based News. Glasanje je bilo gotovo jednoglasno: 667 je glasalo za, a tek 4 protiv za rezoluciju o testiranju na životinjama.

Važna odluka uslijedila je nakon dugogodišnjeg lobiranja PETA-a. Neprofitna organizacija kaže da ima 6,5 ​​milijuna pristaša diljem svijeta. Trenutačno se oko 10 milijuna životinja godišnje koristi u invazivnim pokusima u laboratorijima Europske unije, prema Humane Society International. Znanstvenici testiraju majmune, pse, mačke, zečeve, štakore i miševe.

Prijedlog rezolucije ima za cilj dati prioritet prelasku na znanstvene metode koje ne uključuju životinje, uključujući istraživanja, regulatorna ispitivanja i obrazovanje. Također se poziva na povećano financiranje istraživanja bez životinja.

U sporazumu je naglašeno da ispitivanja na životinjama ne predviđaju pouzdano ljudske reakcije. Na primjer, više od 90 posto lijekova i cjepiva koji prođu testove na životinjama ne uspiju tijekom kliničkih ispitivanja na ljudima, prema Centru za suvremene znanosti (CCS). Iz tih razloga istraživači su razvili druge metode, uključujući ljudske organe uzgojene u laboratoriju, virtualne ljude i modele ljudskih čipova. Znanstvenici u testovima također koriste umjetnu inteligenciju i 3D ispis ljudskih tkiva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Plant Based News (@plantbasednews)

Ove su metode obećavajuće jer se temelje na ljudskoj biologiji, navodi se u priopćenju za javnost iz CCS-a. Također se mogu uvesti brže i po nižoj cijeni od pokusa na životinjama. “Odbijanje takvih pristupa značilo bi znanstveno zaostajanje”, izjavila je osnivačica PETA-e Ingrid Newkirk.

Zastupnica u Europskom parlamentu Jytte Guteland rekla je u priopćenju: “Sada je u rukama Europske komisije da utvrdi ovaj Akcijski plan za cijelu EU, te očekujemo da će Komisija ovo postaviti kao prioritet na visokoj razini. Ako je Komisija ozbiljna u pogledu svojih obveza prema građanima EU-a, mora sada započeti dijalog sa svim stranama radi učinkovite koordinacije financiranja, obrazovanja i prekretnica za ubrzanje prijelaza na znanost o životinjama.”

Ovo su doista lijepe vijesti u jeku onih u Velikoj Britaniji koji su nas na minutu vratili u srednji vijek. Naime, prema Guardianu, Cruelty Free International (CFI) prošlog je mjeseca izjavio kako su im iz Ureda za unutarnje poslove rekli da britanska vlada “preispituje svoju politiku” kad je riječ o ispitivanju na životinjama na sastojcima koji se isključivo koriste u kozmetici. U Europskoj uniji to je zabranjeno od 2013. godine, a u Velikoj Britaniji nezakonito od 1998. godine. Možda nakon ove rezolucije dobiju ideje koje nisu beskrupulozne.

 

Foto: Erik Jan Leusink/Unsplash