Jako dobar razlog zašto biste trebali početi gledati dokumentarce o prirodi, posebno u vrijeme pandemije

by | 13 studenoga, 2020

Postoje znanstveni dokazi da se gledanjem dokumentaraca o prirodi i životinjama opuštamo, pobjeđujemo dosadu i podižemo raspoloženje – zato su oni među najboljim televizijskim sadržajima koji se preporučuju.

Ako vam treba poticaj za gledanje televizije – ili barem dokumentaraca o prirodi i životinjama, sada ga imate. Naime, istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Psychology of Environmental je pokazalo kako gledanje visokokvalitetnih programa o prirodi može podići raspoloženje, smanjiti negativne emocije, pa čak i pomoći u ublažavanju vrste dosade povezane s negativnim emocijama oko COVID-19 pandemije.

Studija ide čak korak dalje, pokazujući da bi doživljavanje takvog sadržaja u virtualnoj stvarnosti (VR) moglo imati veće koristi, čineći nas povezanijima s prirodom, onako kako je čovjek nekoć kroz svoju povijest i bio.

Psiholozi su utvrdili kako su mjere opreza od zaraze novim koronavirusom izazvale mnoštvo psihičkih posljedica među ljudima, a sadržaj koji ljudi konzumiraju preko medija na to ima velik utjecaj. U eksperimentima provedenim na ispitanicima, dokazali su kako prirodni dokumentarci bolje djeluju na ljudsko blagostanje od bilo kojeg drugog sadržaja, uključujući informativni, dramski te zabavni, kako prenosi IFL Science.

“Naši rezultati pokazuju da jednostavno gledanje prirode na TV-u može pomoći ljudima podići raspoloženje i suzbiti dosadu”, rekao je vodeći istraživač Nicky Yeo.

Studija je obuhvatila nekoliko isječaka iz serije Blue Planet II, uključujući neviđene snimke od 360 stupnjeva, a kratki ulazak u arhive ovih prirodoslovnih divova služi kao anegdotski dokaz njihovog terapijskog potencijala

Istraživači su surađivali sa svjetski poznatom Prirodoslovnom jedinicom BBC-a, koja je producirala neke od najboljih i nagrađivanih dokumentarnih filmova te tematike.

IZVOR: 24SATA.HR
Photo by cottonbro from Pexels