POSTOJI DOBAR RAZLOG ako vašu bebu češće nosite na lijevoj nego na desnoj strani

by | 31 srpnja, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

JESTE li ikada primijetili da svoju bebu više nosite na lijevoj strani nego na desnoj?

Tijekom godina nekoliko je studija pokušavalo doći do zaključka zašto je tome tako. Neka istraživanja iz šezdesetih godina navode kako je to povezano s fizičkim dodirom na lijevoj strani tijela, što je povezano s desnom stranom mozga. Desna strana mozga odgovorna je za tumačenje emocionalnih podražaja, zbog čega se smatralo da majke nose svoje bebe na lijevoj strani instinktivno, kako bi se bolje povezale s njima.

Nova analiza 40 različitih studija na tu temu u proteklih 60 godina pokazala je da se ta povezanost može svesti na spol i činjenicu jeste li ljevak ili dešnjak.

Analiza je pokazala da između 66 i 72 posto svih ljudi djecu drži lijevom rukom. 74 posto dešnjaka dijete drži lijevom rukom, u odnosu na 61 posto onih kojima je lijeva ruka primarna.

Otkrivena je i razlika između spola pa tako 64 posto svih muškaraca i 73 posto svih žena djecu drže lijevom rukom.

“Neka veza postoji. Uostalom, muškarci imaju 23 posto veću vjerojatnost da će biti ljevaci nego žene. Nažalost, to nije uzeto u obzir ni u jednoj studiji”, rekao je vodeći autor studije Julian Packheiser za Science Daily.

Međutim, sve se ovo može objasniti na još jedan jednostavniji način, ističu stručnjaci. Djeca se često drže u lijevoj ruci kako bi desna bila slobodna za činjenje pet drugih stvari. Jedna teorija čak smatra da roditelji vole imati djecu na lijevoj strani kako bi im ona bila u lijevom vidnom polju.

“To je zato što je naše lijevo vidno polje povezano s desnom polutkom mozga, brže je i točnije u identificiranju pojedinaca i njihovih emocionalnih izraza u odnosu na desno vidno polje”, istaknuo je dr. Gilliam Forester u jednom istraživanju.

IZVOR: INDEX.HR