Postoje čak četiri načina tugovanja, otkrijte koji je vaš

by | 23 studenoga, 2020

Navigacija tugom je poput posjedovanja kompasa u trenutku kada se osjećamo izgubljeno. Arhetipi nam pomažu da pronađemo snagu u svojim obrascima i omogućuju nam da prepoznamo potencijalne zamke.

U nekom trenutku svoga života svatko će prolaziti i osjećati određenu tugu. Međutim, tuga ne dolazi samo kada izgubimo voljenu osobu. Tugu možemo osjetiti i kada nam se život promijeni. S obzirom na globalnu pandemiju kroz koju više manje svi prolazimo, može se reći kako na neki način svi proživljavamo neku vrstu tuge, bilo to za prošlim vremenima ili za nekim stvarima koje sad ne možemo proživljavati zbog pandemije.

Kako prolazimo kroz tugu vrlo je individualno za svakoga. Prvi korak je poznavanje vašeg arhetipa tuge.

Što su arhetipi tuge?

Stručnjakinja za tugu i terapeut Annete Childs za Mind Body Green opisuje što su zapravo arhetipi tuge i kako otkriti koji ste vi.

“Otkrila sam da je najpouzdanije svjetlo koje će zasjati u tami, ono svjetlo prikupljeno iz kolektivne mudrosti onih koji su hodali prije nas”, rekla je Annete. Tijekom svoje 25-godišnje karijere primijetila je različite obrasce među svojom ožalošćenom klijentelom. Da bi pomogla ljudima s tugovanjem, stvorila je četiri arhetipa tuge.

“Ne postoji ispravan način za tugovanje, ali postoje poznati putovi kojima treba ići, a arhetipi vam mogu pomoći da osvijetlite kojim putem idete”, govori Annete.

Arhetipi su više poput ulice kojom smo odlučili krenuti i na svakom ćemo se putu, uz obrazovanje i podršku, vjerojatno spojiti u drugu traku i promijeniti svoje obrasce suočavanja.

1. Hodočasnik

Više od polovice njezinih klijenata odgovara arhetipu hodočasnika. Općenito, hodočasnici teže gravitacijskim odnosima, kao što su terapija ili podrška utemeljena na vjerovanju i nadi. Po prirodi su nježni i pouzdani, a tijekom vremena gubitka i tuge postaju oprezni i nesigurni u put koji predstoji. Obično ne traže terapiju kao brzi popravak, nego je traže zato što žele druženje na putovanju, nekoga tko će im pomoći “počistiti” nered koji tuga ostavlja za sobom.

U takvoj terapiji, hodočasnici ulaze cijelim svojim srcem i dušom u proces ozdravljenja i stvaraju duboke i dugotrajne odnose s onim tko im pomaže na tom putu. Hodočasnik može stići na terapiju zbog gubitka, ali će vjerojatno ostati tamo da bi učio i rastao.

2. Seljanin

Seljani vole imati čvrst sustav potpore. Oni obično imaju “komplet alata” za upravljanje osjećajima. Okreću se terapiji kako bi umanjili šanse da budu nepripremljeni kad im jednom tuga “pokuca” na vrata. Seljani imaju naviku bilježenja prošlih iskustava. Cilj im je da budu spremni na sve što može doći. Svojim izravnim i logičnim pristupom budućnosti obično služe kao dobri primjeri drugima.

3. Pionir

Annete se najmanje susrela s arhetipom pionira. Pioniri se prilagođavaju tuzi učeći kako se kretati s njom, a ponekad i kroz nju ili oko nje. Pioniri obično koriste gubitke svog života kao gorivo. Oni će najvjerojatnije eksperimentirati sa stvarima poput vježbanja, putovanja i novih hobija kako bi “prehodali” tugu.

Ova tendencija ne znači da pioniri zaobilaze bilo koju teškoću. Jednostavno se kreću kroz nju.

Ako je vaša reakcija na tugu čitanje četiriju različitih knjiga o samopomoći, slušanje audioknjige, organiziranje zabave, a zatim ustajanje rano sljedećeg jutra, mogli biste se vrlo dobro uklopiti u pionirski arhetip.

4. Putnik

Putnici su spremni doista “stopiti” se s tugom i dopustiti joj da ih odvede kamo hoće. Oni teže pronalasku svjetlosti na svom putovanju i teže rastu. Oni slijede svoj put.

Navigacija tugom iz konteksta ova četiri arhetipa je poput posjedovanja kompasa u trenutku kad se osjećamo izgubljeno i osamljeno. Arhetipi nam pomažu da pronađemo snagu u svojim obrascima i omogućuju nam da prepoznamo potencijalne zamke. Oni nam omogućuju da s malo više sigurnosti idemo prema naprijed, znajući da su i drugi putovali istim putem.

IZVOR: 24SATA.HR

Photo by Aliyah Jamous on Unsplash