Pospremite neuredan stan za manje od 30 minuta

by | 7 prosinca, 2011

Čišćenje kuće može se činiti kao ogromna i dugotrajna zadaća, posebno kada ste posljednjih nekoliko dana zanemarili obavljanje tog zadatka, ali to ne mora tako izgledati. 

Primjenom ovih nekoliko savjeta u svojoj dnevnoj rutini te prioritizacijom područja koja imaju tendenciju da se najbrže isprljaju i pretrpaju nepotrebnim stvarima, shvatit ćete da je održavanje stana čistim zapravo vrlo jednostavan zadatak, a jedina ‘nuspojava’ je ta što ćete morati odlučiti što učiniti s ogromnom količinom slobodnog vremena koje ćete odjednom imati. 

Kuhinja:
Nakon svakog obroka operite suđe ili ga stavite na pranje u mašinu. (5 minuta)
Nakon svakog kuhanja radne površine i ploču štednjaka prebrišite vlažnim maramicama za univerzalno čišćenje. (2 minute) 
Nakon svakog jela počistite sve mrlje koje ste napravili i uklonite sve mrvice koje su ostale iza vas. (1 minuta) 

Kupaonica: 
Ispod umivaonika držite sanitarne vlažne maramice i površine prebrišite nakon svakog umivanja ili pranja zuba. (2 minute) 
Jednom tjedno detaljno očistite WC školjku. Držanjem proizvoda za čišćenje na dohvat ruke, vjerojatno ćete posegnuti za njima i kada nije na redu veliko čišćenje. (2 minute) 

Spavaća soba:
Ako ste već upalili mašinu za rublje, zapamtite da posao nije gotov sve dok odjeća nije obješena nakon pranja, osušena i izglačana te uredno složena u ormar. Ako se toga pridržavate, manja je vjerovatnost da ćete svugdje po krevetu i ostalim mjestima imati gomilu odjeće. (5 minuta) 
Svako jutro, s noćnog ormarića sklonite sve tanjure, šalice, knjige i naočale za čitanje. (2 minute) 
Razvijte naviku pospremanja kreveta svako jutro, trenutak čim se ustanete iz kreveta. Bit će vam itekako drago što ste namjestili krevet kada se kući kasno vratite, a i od jutra ćete biti zadovoljni sobom jer ste produktivno započeli dan. (2 minute) 

Dnevna soba:
Svakih nekoliko dana prebrišite površine u dnevnoj sobi krpicom s mikrovlaknima koje uspješno uklanjaju prašinu, a to možete napraviti dok gledate televiziju. (2 minute)
Ručnim usisivačem ‘pokupite’ mrvice s poda te s jastuka na kauču. Ako ovo radite dok gledate televiziju, integrirate radnju u svoju dnevnu rutinu, umjesto da ‘otežete’ stvari i puštate da se prljavština nakupi. (2 minute)
Prije nego što odete na spavanje, pospremite sve mobitele, DVD-ove, dnevne novine i igrice koje nisu na svom mjestu. (4 minute)

Tagovi: