Društvenim mrežama širi se hvalevrijedan hashtag povodom Svjetskog dana poremećaja hranjenja

#VecaSamOdSvojeVelicine

by | 2 lipnja, 2021

Brojne poznate i javne osobe priključile su se kampanji na društvenim mrežama u povodu Svjetskog dana poremećaja hranjenja, koju je pokrenula magistra psihologije i doktorandica na Universita’ Cattolica u Milanu Anđela Jelić, a čiji je cilj podići svijest o tome kako naš tjelesni izgled ne određuje našu vrijednost, odnosno da konfekcijska veličina ne određuje vrijednost osobe i njezinih sposobnosti.

“Kampanju smo pokrenuli na društvenim mrežama upravo zato što nam se tamo u velikoj mjeri postavljaju određena pravila i norme kako trebamo izgledati i kako se odijevati. Nažalost, danas je to jako snažno, u toj mjeri da mnogi smatraju da, ako tjelesnim izgledom ne zadovoljavamo očekivanja drugih i trendova koja se promiču, ne vrijede, odnosno ne mogu biti uspješni ni zadovoljni, što je u potpunosti pogrešno”, objašnjava Anđela Jelić, dodajući da upravo slogan #VecaOdSvojeVelicine, #VeciOdSvojeVelicine ističe da je naša vrijednost veća od onoga što je na prvi pogled očima vidljivo.

Kampanju su prvi podržali Aleksandar Šekuljica i Ivan Tandarić iz modnog dvojca ELFS upravo zbog toga što nam nerijetko baš modna industrija nameće određene norme koje je mnogima teško slijediti.

“Odmah smo podržali ovu hvalevrijednu kampanju čiji je cilj podići svijest o tome da naša vrijednost nije određena konfekcijskim brojem i da svatko vrijedi više od samog tjelesnog izgleda. Upravo poistovjećivanje s tjelesnim izgledom i težnja za “savršenim tijelom” može dovesti do raznih poremećaja hranjenja, što nam narušava zdravlje. Zato svakako podržavamo inicijativu te šaljemo poruku svima da je zdrava i izbalansirana prehrana najvažnija, a ljepota se skriva upravo u nesavršenostima“, ističe Aleksandar Šekuljica, dodajući kako je presretan što su kampanju podržali brojni njihovi prijatelji i suradnici iz javnog života, poput radijskih voditeljica Nives Ivanišević i Ivane Mišerić, TV voditeljica Doris Pinčić i Marijane Batinić, glumice Ane Begić Tahiri, manekenke Lidije Lešić, Lejle Filipović, pjevačice Mije Dimšić, Zse Zse te velikog broja njihovih pratitelja i obožavatelja.

“Ne možemo poreći da volimo vidjeti lijepo tijelo, no definicija ljepote je subjektivna i nije permanentna kroz godine. Danas se mnogi trude “staviti” svoje tijelo u nametnute standarde pa isprobavaju raznorazne režime prehrane, tretmane i treninge zaboravljajući da je naš tjelesni izgled i genetski određen. Svatko od nas ima svoj set point, odnosno poželjnu težinu i oblik tijela koji je osim genetski predodređen oblikovan nizom drugih čimbenika, a jedan od njih je i onaj psihološki. Kad bismo pokušali prihvatiti svoje tijelo i zavoljeti ga, tada bismo na prvo mjesto stavili zdravlje, a ne samo vanjski izgled“, ističe psihologinja Jelić kojoj ovo nije prvi ovakva inicijativa te je prije godinu dana pokrenula svoj Instagram profil Lifestyle Psychology s ciljem podizanja svijesti o važnosti metalnog zdravlja promičući zdrave životne navike poput tjelesne aktivnosti i pravilne i uravnotežene prehrane.

mia dimšić

“Važno je napomenuti da prihvaćanje tijela onakvog kakvo ono jest ne znači da osoba koja ima problem s viškom kilograma treba to prihvatiti i odustati od promjene da višak kilograma smanji, nego da joj prioritet bude zdravlje, a ne da na račun “mršavog” tijela bude prihvaćena u društvu ili na društvenim mrežama. Također, važno je da osoba potraži stručnu pomoć“, naglašava psihologinja, dodajući da je vrijeme da se svi podsjetimo da vrijedimo više od veličine tijela. Ljepota uistinu dolazi iznutra, iz našeg zadovoljstva, empatije prema sebi i drugima te iz iskrene zahvalnosti.

Svi koji se žele priključiti ovoj hvalevrijednoj kampanji, mogu ispod svoje fotografije na društvenim mrežama staviti hashtag #VecaOdSvojeVelicine / #VeciOdSvojeVelicine

Tagovi: