Popelini: Kolačići slasnog punjenja

by | 7 veljače, 2015

Poslastica koja se radi još od 16. stoljeća, u posljednje vrijeme je u centru pažnje

Francuska slastičarnica Popelini, otvorena 2011. godine, brzo je osvojila srca brojnih sladokusaca! Fini kolačići slasnog punjenja tako su uz kultne cupcakese i macaron postali još jedan slatki simbol ovoga grada.

popelini

Popelini su kružnog oblika, a krasi ih divno punjenje od čokolade, vanilije i kikirikija s dodacima maline i šumskog voća (ako se odlučite za voćnu varijantu). Preliveni čokoladom ili samo s malo kreme na vrhu, zasigurno će osvojiti svako nepce.

Ime su dobili po slavnom talijanskom kuharu koji je te kolačiće pripremao još davne 1540. godine.

Na dvoru Catherine de Medici odmah su dobili brojne obožavatelje, pa se stoga slavni recept za ovaj desert održao sve do danas.

Evo recepta:

Sastojci:
Za tijesto

  • 200 ml vode
  • 100 g maslaca
  • 130 g brašna
  • 4 jaja
  • 1 žličica šećera
  • prstohvat soli

Za čokoladno punjnje

  • 300 g crne čokolade
  • 100 g mliječne čokolade
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 4 velike žlice šećera
  • 1 velika žlica ulja

Priprema:
1. U manjoj posudi pomiješajte vodu, maslac, sol i šećer, pa smjesu pustite neka kuha na laganoj vatri dok ne zakuha, a zatim je skinite sa štednjaka. Nakon toga pažljivo umijesite brašno, posudu vratite na štednjak i miješajte dok se tijesto ne odvoji od stijenki posude. Kada se smjesa ohladi, dodajte jedno po jedno jaje. Lim na kojem pečete krafnice prekrijte papirom za pečenje.
2. Prvih 15 minuta pecite na 220 stupnjeva Celzijevih, zatim sljedećih deset pecite na 190 stupnjeva Celzijevih. Kada se krafne ohlade, spremne su za punjenje.
3. Pomiješajte sve sastojke za čokoladni preljev i kuhajte ga 3 do 4 minute, dok ne dobije gustoću meda.
4. Ovom smjesom punite krafnice uz pomoć šprice.
5. Ostatak čokoladnog preljeva prelijte preko krafnica.

Izvor: Life Content – buro24/7
Foto: popelini.com