Otkrijte kako partneru možete pomoći prebroditi psihičke probleme

by | 4 siječnja, 2020

Je li vaš partner u posljednje vrijeme jako živčan? “Pukne” li i na najmanju sitnicu koja ga prije nije iritirala? Želite znati kako mu možete pomoći, ali ne znate otkud započeti?

Na nedavno održanom brifingu Pfizerove divizije u okviru kampanje #BreaktheStigma, Cosmopolitan je o ovoj temi imao priliku razgovarati s dr. Robertom Buenaventurom, tajnikom Odbora Filipinskog psihijatrijskog udruženja.

Prvi je korak vrlo jednostavan, trebate im pomoći da shvate kako se nešto u njihovom ponašanju promijenilo. Dr. Buenaventura kaže kako ljudi koji imaju psihičkih problema često toga nisu svjesni jer je proces postupan i s vremenom jednostavno ne primijete da postaju razdražljiviji ili da imaju problema sa spavanjem. Otvoren razgovor o problemima pomoći će im shvatiti i osvijestiti kroz što prolaze.

Ako partner odbija priznati da ima problem, u razgovor uvijek možete uključiti još jednu blisku osobu poput roditelja, starijeg brata ili sestre. Nakon što se problem osvijesti, nužno je otići stručnjaku koji će pomoći kako bi se na pravi način razgovaralo o onome kroz što se prolazi.

Nemojte zaboraviti brinuti se o svom mentalnom zdravlju. Morate i sami sebe razumjeti. Osim partnera, morate imati barem još jednu osobu s kojom možete razgovarati o svemu. Svima nam je katkad potrebna mala podrška.

IZVOR: INDEX.HR